Ο Φαραώ Άμασις και η Ελληνίδα Λαδίκη

News image uploaded 18/12/2010 - 01:20: see link for credits

Σήμερα ο δάσκαλος έχει μεγάλα κέφια. Το ίδιο βέβαια κι εμείς γιατί είναι Παρασκευή. Αυτό τα λέει όλα! Έχουμε και περιέργεια για το τι θα μας διηγηθεί ο δάσκαλος, όπως μας υποσχέθηκε. Πήρε το σοβαρό του ύφος και άρχισε:
“Μια που μιλάμε για γάμους αυτό τον καιρό, θα σας διηγηθώ κι εγώ έναν.
-Παντρεύεστε, κύριε; ρώτησε το ζιζάνιο της τάξης.
Ο δάσκαλος χαμογέλασε.
-Μιλάμε για την Αρχαία Αίγυπτο, Γρηγόρη! Θα σας διηγηθώ τον γάμο ενός φαραώ, του Άμασι με μια Ελληνίδα.
“Η Λαδίκη ήταν Ελληνίδα, όπως σας είπα, κόρη του βασιλιά της Κυρηναϊκής. Η βασιλοπούλα αυτή παντρεύτηκε τον Φαραώ Άμασι.
Πες–πες τον κατάφερε να πιστέψει στους θεούς του Ολύμπου. Έστειλε μάλιστα και χρήματα στους Δελφούς. Βοήθησε σε δύσκολες μέρες τους Αθηναίους στέλνοντας σιτάρι.

Ο ποιητής Βακχυλίδης θα εμπνευστεί στίχους σαν αυτούς: “Καράβια φορτωμένα γεννήματα, φέραν απ’ την Αίγυπτο περνώντας τα φωτολουσμένα κύματα τον πιο πολύτιμο θησαυρό” .

Ο φιλελληνισμός του Άμασι, ήταν μια πράξη ανταρσίας στα αποδεκτά. Πολλοί ντόπιοι ιερείς δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι. Αυτός αδιαφορούσε. Αγαπούσε τη μόρφωση και έκανε παρέα με ανθρώπους των γραμμάτων. Και, όπως γνωρίζετε, παιδιά, η Ελλάδα έχει πάντα πολλούς τέτοιους σε όλους τους αιώνες.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Άμασις φιλοξένησε τον νομοθέτη Σόλωνα και τον περιποιήθηκε αρχοντικά. Ένας Γάλλος ιστορικός τον θέλει πρόδρομο του ευρωπαϊκού πολιτισμού στη Νειλοχώρα. Ίσως γιατί πίστευε στο ενιαίο του πνευματικού πολιτισμού. Αντάλλαζε γνώμες με τον Πυθαγόρα και τον Αλκαίο”.

-Αχ, αυτές οι γυναίκες, μάς κάνουν ό,τι θέλουν! είπε ο Γρηγόρης αναστενάζοντας. Σκάσαμε όλοι στα γέλια!

Άλλη μια υπέροχη Παρασκευή!

Ο Περικλής ας φουσκώνει και ας ξεφουσκώνει απ’ το κακό του που τόση εργασία γίνεται για την άλλη μου πατρίδα. Παραξενεύεται που ο Σόλωνας, ο Αλκαίος και ο Πυθαγόρας είχαν φιλίες με τον Φαραώ.

-Για την άλλη Παρασκευή, η Άννα θα μας διαβάσει μια εργασία που έχει κάνει, με τον αστείο τίτλο: “Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια”.
- Ως πότε, κύριε θα εργαζόμαστε για την Αρχαία Αίγυπτο; ρώτησε με έντονη φωνή ο Περικλής.
-Ως το τέλος της χρονιάς, Περικλή, απάντησε ο δάσκαλος εκτός κι αν βαρέθηκαν τα παιδιά.
- Όχι, όχι, δεν βαρεθήκαμε! φωνάξαμε με μια φωνή.

Ο Περικλής έγινε κόκκινος σαν αστακός. Εγώ χάρηκα που τα παιδιά αγαπούν και την άλλη μου πατρίδα. Για τον Περικλή δεν με νοιάζει.
Πολύ γρήγορα και επιπόλαια είπα το “δεν με νοιάζει” .
Όταν γύρισα στο σπίτι η κυρία Δημητρίου με αγκάλιασε και πολύ λυπημένη μού είπε πως έμαθε ότι μερικοί γονείς έκαναν παράπονα για τον δάσκαλο που, όπως είπαν, σπαταλά ώρες κάθε Παρασκευή κι αιτία ήμουν εγώ, μια προσφυγοπούλα!
Έκλαιγα όλο το βράδυ σιωπηλά στο μαξιλάρι μου…

Συνεχίζεται...

Ιδέες για τα παιδιά:

1. Ποιος ήταν ο Σόλωνας; (γράψε λίγα λόγια)
2. Ποιος ήταν ο Αλκαίος; (γράψε λίγα λόγια)
3. Ποιος ήταν ο Πυθαγόρας; (γράψε λίγα λόγια)

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:


Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό, 154.51.