Διάσημοι Φαραώ

Τεχνική κολάζ από τον  Raphael Jacob

Οι διακοπές μας τέλειωσαν. Είχαμε τόσο πεθυμήσει τις Παρασκευές μας! Ιδιαίτερα εγώ δεν έβλεπα την ώρα να ξαναρχίσουμε τη μελέτη μας για την Αρχαία Αίγυπτο, την άλλη μου πατρίδα. Μου συνέβη κάτι παράξενο. Μέσα στον υπολογιστή μου βρήκα ένα μήνυμα για μια γυναίκα Φαραώ που δεν γνώριζα, την Χατσεψούτ. Ο αποστολέας του μηνύματος, που είχε το παράξενο όνομα “Μαύρη τουλίπα” μού ήταν άγνωστος. Ίσως να είναι ο δάσκαλος που με αυτό τον τρόπο θέλει να με βοηθήσει; Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, ούτε στην κυρία Δημητρίου, ούτε βέβαια στη μητέρα, που λίγο φοβάται τον υπολογιστή και τον λέει “δαίμονα”. Σαν να ζούσα αστυνομικό έργο. Στο μήνυμα απάντησα με μια λέξη “Ευχαριστώ”. Ήταν γραμμένο εξαιρετικά και το έβγαλα από τον υπολογιστή να το διαβάσω στην τάξη.

Επιτέλους η Παρασκευή ήρθε. Όλα τα παιδιά ήμασταν γελαστά. Έχουμε γίνει μια παρέα αγαπημένη. Μπορεί ο Περικλής να μας κοιτάζει ακόμα “αφ’ υψηλού”, αλλά γελά με τ’ αστεία του Γρηγόρη. Σχεδόν όλα τα παιδιά είχαμε φέρει κείμενα για τους σπουδαίους Φαραώ της Αιγύπτου. Είχαμε συνεννοηθεί ώστε οι Φαραώ να μιλούν στο πρώτο πρόσωπο για να είναι τα κείμενά μας πιο ζωντανά. Αφήσαμε τις εργασίες μας πάνω στην έδρα. Ο δάσκαλος τούς έριξε μια ματιά. Φαινόταν ενθουσιασμένος.
-Βλέπω πως πολλά αγόρια διάλεξαν τον Ραμψή τον Β΄. Οι περισσότεροι διαλέξατε τον Τουταγχαμών, μερικοί τον Ακενατόν και η Νάντα διάλεξε μια γυναίκα φαραώ, την Χατσεψούτ!!!! Πολύ ενδιαφέρον...πολύ ενδιαφέρον...
Ένιωσα να κοκκινίζω. Ο δάσκαλος σαν να έβλεπε το κείμενο για πρώτη φορά. Δεν το έστειλε εκείνος ή δεν ήθελε να φανεί πως με βοηθάει;
-Θα τα διαβάσω εγώ, είπε σε κάποια στιγμή.
Ωραία, όταν φτάσει στο δικό μου θα προσέξω τη φωνή του. Σας το ξαναείπα, σαν να ζω αστυνομικό έργο. Ακόμα και το ψευδώνυμο του μηνύματος είναι παράξενο. Άκου “Μαύρη τουλίπα”!!!!!
-Ας ξεκινήσω από τον Ραμψή τον 2ο που διάλεξαν πολλά παιδιά, είπε ο δάσκαλος. Παίρνω ένα στην τύχη:
“Εμένα που με βλέπετε βασίλεψα 67 ολόκληρα χρόνια. Στη διάρκεια της βασιλείας μου σημειώθηκε οικοδομικός οργασμός και χτίστηκαν πολλοί ναοί. Είχα και πολυάριθμες γυναίκες, το συνηθίζαμε τότε εμείς οι Φαραώ! Όλα τα είχα άφθονα όπως βλέπετε. Δυο όμως γυναίκες ήταν οι πιο αγαπημένες μου: η Νεφερτάρι και η Ισινοφρέ. Αν θέλετε να δείτε πώς ήμουν, αφού τότε δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές, πηγαίνετε στο ναό του Αμπού Σιμπέλ. Ένας από τους τέσσερεις κολοσσούς είμαι εγώ με γενειάδα και στο μέτωπό μου το ιερό φίδι. Δεν είμαι κι άσχημος, έτσι δεν είναι;”

Ο δάσκαλος χαμογέλασε.

-Μου αρέσει που τα γράφετε τόσο ζωντανά. Ας διαβάσω και κάποιο με τον Τουταγχαμών.

“Το σωστό μου όνομα είναι Αμένοφις Γ΄. Ήμουν ο “Φαραώ Ήλιος”. Κατάφερα να κάνω διπλωματικές σχέσεις με γείτονες βασιλιάδες για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Εκείνο που λάτρευα ήταν η Τέχνη και η αρχιτεκτονική. Ήμουν αυτό που λέτε στα χρόνια σας “κουλτουριάρης”! Όταν ο Άγγλος αρχαιολόγος Κάρτερ άνοιξε τον τάφο μου, που ήταν άθικτος και βρήκε μέσα 3500 αντικείμενα τα περισσότερα χρυσά και τη σαρκοφάγο μου σκεπασμένη κι αυτή με χρυσό, αφού δεν έπαθε εγκεφαλικό πάλι καλά! Ήμουν η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε ποτέ στην Αίγυπτο. Ελάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου να με δείτε. Θα θαμπωθείτε!”
-Πολύ ωραία, πολύ ωραία…μονολογούσε ο δάσκαλος. Ας δούμε τώρα τι γράψατε για τον Ακενατόν, τον επαναστάτη φαραώ με την καλλονή γυναίκα, την Νεφερτίτι. Βλέπω πολλά κορίτσια μας είναι θαυμάστριές του!!!!!!! Και παίρνοντας πάλι στην τύχη ένα χαρτί άρχισε να διαβάζει:

“Πραγματικά υπήρξα μεγάλος επαναστάτης. Κατάργησα τους πολλούς θεούς και τους αντικατέστησα μόνο με έναν, τον θεό Ήλιο! Μετέφερα την πρωτεύουσα από τις Θήβες στην Τελ–Αμάρνα. Η πανέμορφη γυναίκα μου, η Νεφερτίτι, με ακολούθησε στα τολμηρά μου αυτά βήματα. Δεν ήμουν όμορφος. Είχα πολύ μακρουλό κεφάλι και μεγάλα αυτιά. Αυτά, όμως, δεν λογαριάζονται στην ευτυχία. Γέμισα την πεδιάδα με λουλούδια, με υπέροχα ανάκτορα, με εκπληκτικές τοιχογραφίες. Έφερα αλλαγή και στην Τέχνη. Τώρα μπορούσαν οι καλλιτέχνες να μας ζωγραφίζουν ή να μας φτιάχνουν αγάλματα με ρεαλισμό και όχι ακίνητους. Στα χρόνια σας ονομάσατε αυτή μου την επιλογή “Τέχνη της Αμάρνα”. Δυστυχώς ο θάνατος είχε άλλα σχέδια. Πέθανα και 15 χρόνια μετά το χτίσιμό της η πόλη που τόσο αγάπησα εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Η προτομή της όμορφης γυναίκας μου βρέθηκε στις ανασκαφές στην Αμάρνα πολλά χρόνια μετά. Είχαμε αποχτήσει 6 κορίτσια, έξι πριγκίπισσες, που ήταν η χαρά του παλατιού μου. Τώρα όλα χαθήκαν. Όλα.”

>Ο δάσκαλος ήταν συγκινημένος:

-Κι εγώ τον θαυμάζω αυτό τον Φαραώ. Είναι ο πρώτος μονοθεϊστής. Χαίρομαι που τόσο σας άρεσε. Μας μένει τώρα η Χατσεψούτ για την άλλη Παρασκευή.
Μόνο εγώ έχω γράψει γι’ αυτήν. Κι αυτό το οφείλω στο μυστηριώδες μήνυμα του υπολογιστή.

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά:

1. Ποιος φαντάζεσαι πως είναι “Η Μαύρη τουλίπα”;
2. Ζωγράφισε την Νεφερτίτι, όπως μπορείς.
3. Ζωγράφισε έναν Φαραώ της αρεσκείας σου.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό, 154.51