Η Χατσεψούτ

News image uploaded 30/01/2011 - 11:50: see link for credits

Ο δάσκαλος μπήκε στην τάξη γελαστός όπως πάντα.
-Νάντα, έλα να μας διαβάσεις το κείμενό σου για την Χατσεψούτ.
Η έκφρασή του ήταν γελαστή και μάλλον φαινόταν περίεργος ν’ ακούσει αυτά που είχα γράψει. Με τρεμάμενη φωνή άρχισα:
“Η Χατσεψούτ παραμέρισε τον Τούθμωση τον 3ο που καταγόταν από ταπεινή γενιά κι έγινε εκείνη Φαραώ. Αρχίζει η διαρκής άνοδός της, μια καταπληκτική πορεία προς τη δόξα. Φοράει το βασιλικό στέμμα που πρώτη φορά φοράει γυναίκα στο κεφάλι της, βάζει ψεύτικη γενειάδα, σύμβολο δύναμης, και προχωρεί. Ντυμένη ανδρικά, έδωσε διαταγές για μια μεγάλη εκστρατεία στη Σομαλία. Γύρισαν απ’ εκεί οι Αιγύπτιοι με πολύτιμα πετράδια, δέρματα τίγρεων, φτερά στρουθοκαμήλων και ξύλα αρωματικά, που αρωμάτισε όλο της το σώμα. Ύστερα σταμάτησε τους πολέμους και νοιάστηκε για τις υποθέσεις του λαού της. Ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, ο Σεν Μουτ, της έφτιαξε ένα τάφο μεγαλόπρεπο, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Είναι ένας ναός–τάφος δοσμένος στο φως και στον ήλιο. Οι αξιωματικοί, όμως, και ο στρατός ήθελαν πολέμους και πλιάτσικο. Η βασίλισσα βρέθηκε δολοφονημένη. Δεν ξεχάστηκε, όμως, ποτέ. Πλήθος τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τάφο της, που δεν επιβάλλεται με τον όγκο του σαν τους άλλους, αλλά με την λεπτή αρμονία των γραμμών του”.
Τα παιδιά μαζί κι ο δάσκαλος όρθιοι με χειροκροτούσαν. Ο Περικλής χαμογελούσε ειρωνικά. Κι εγώ ένιωθα τύψεις γιατί το κείμενο δεν ήταν δικό μου. Ήταν της “Μαύρης τουλίπας”!

-Συγχαρητήρια Νάντα. Θερμά συγχαρητήρια. Όλα τα παιδιά εργαστήκατε θαυμάσια. Για την άλλη Παρασκευή το θέμα θα είναι οι τρεις μεγάλες Πυραμίδες και η Σφίγγα, γνωστές σε όλο τον κόσμο και που αντιπροσωπεύουν την πατρίδα της Νάντας. Είμαι σίγουρος πως πολλά παιδιά θα τις έχετε δει κι από κοντά. Ίσως να έχετε σκαρφαλώσει και πάνω τους.

Γύρισα στο σπίτι, που όπως σας έχω πει είναι κοντά στο σχολείο, με χορευτικά βήματα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτές τις Παρασκευές. Και βέβαια κι αυτόν τον δάσκαλο.

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά :

1. Ζωγραφίστε την Χατσεψούτ, όπως την φαντάζεστε.
2. Ζωγραφίστε πώς φαντάζεστε πως ήταν το νέο παλάτι του Ακενατόν στην Αμάρνα.
3. Ζωγραφίστε τον αρχαιολόγο Κάρτερ όταν ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση :
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]