Πυραμίδες – Σφίγγα

Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε πάνω σε φύλλο παπύρου από τον Raphael Jacob

Η “Μαύρη τουλίπα” ξαναχτύπησε στον υπολογιστή μου. Να είναι ο δάσκαλος και μπορεί μπροστά στα παιδιά να μη φανερώνει τίποτα το πρόσωπό του; Να είναι κάποιος συγγενής της κυρίας Δημητρίου, που έρχεται συχνά στο σπίτι, βλέπει τις προσπάθειες που κάνω και με συμπαθεί πολύ; Δεν ξέρω τι να υποθέσω. Το κείμενο είναι πάλι εξαιρετικό και μπορώ να πω ποιητικό. Απάντησα και πάλι ευγενικά με τη λέξη “ευχαριστώ”. Φυσικά έψαξα κι εγώ και βρήκα πληροφορίες για τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα. Το κείμενο, όμως της “Μαύρης τουλίπας” είναι πολύ πιο όμορφο από το δικό μου. Γράφω όμορφες εκθέσεις κι αυτό το οφείλω στα λογοτεχνικά βιβλία που διαβάζω. Η μητέρα μού μιλά αιγυπτιακά γιατί φοβάται πως σε λίγο θα ξεχάσω τελείως τη γλώσσα της αληθινής μου πατρίδας. Αυτό, όμως, το κείμενο του υπολογιστή είναι το κάτι άλλο! Θα το παρουσιάσω και αν ξαναγίνει και τρίτη φορά, θα πω την αλήθεια στον δάσκαλο. Τα ψέματα δεν τα αγαπώ.
Την Παρασκευή το μεσημέρι η έδρα του δασκάλου γέμισε εργασίες. Έτσι κι έτσι ποτέ δεν κάθεται. Τριγυρίζει ανάμεσά μας και πολλές φορές κάθεται σε ένα θρανίο σαν εμάς.
- Θα μας διαβάσει πρώτη η Νάντα την εργασία της.
-Κύριε, πριν μας διαβάσει η Νάντα, μπορώ να σας πω για μια άλλη Πυραμίδα που μου έκανε εντύπωση;
-Βεβαίως, Μυρτώ μου, να μας πεις.
Και η όμορφη Μυρτώ διάβασε:
- Υπάρχει μια άλλη Πυραμίδα της Σακκάρας, που είναι κλιμακωτή. Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας πέτρινη κατασκευή στην ιστορία. Θεμελιώθηκε για τον Φαραώ Ζόσερ το 2816 π.Χ. από τον Ιμχοτέπ σημαδεύοντας μια μεταβατική φάση στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αντίληψης.
- Πολύ σωστά, πολύ σωστά Μυρτώ μου. Νάντα, έλα τώρα εσύ να μας διαβάσεις τις σημειώσεις σου, είπε ο δάσκαλος. Το πρόσωπό του ήταν και πάλι ήρεμο χωρίς καμιά σύσπαση. Άρα δεν είναι εκείνος η “Μαύρη τουλίπα”. Ποιος είναι;
Έβαλα όλα τα δυνατά μου να διαβάσω όμορφα:
“O ήλιος ανάβει την άμμο. Ξαφνικά να τες! Οι τρεις Πυραμίδες, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ναοί του παγκόσμιου πολιτισμού που αναμετριούνται με τα στοιχεία της ερήμου. Μια αιγυπτιακή παροιμία λέει: “Ο άνθρωπος φοβάται το χρόνο, αλλά ο χρόνος φοβάται τις Πυραμίδες”! Η ατμόσφαιρα είναι θολή, σαν να έχει καθίσει πάνω της ένα σταχτί πέπλο. Μόλις τις δεις από κοντά είναι πραγματικά μεγαλοπρεπείς.
Σίγουρα ο Ηρόδοτος θα κάθισε στις πέτρες της πυραμίδας του Χέοπα, όταν επισκέφτηκε την Αίγυπτο. Έγραψε πως εκατό χιλιάδες λαός δούλευε αλλάζοντας κάθε τρεις μήνες, είκοσι χρόνια σωστά για να χτιστεί η μεγάλη πυραμίδα. Στήσανε μηχανές από ξύλο, ήρθανε άνθρωποι σοφοί και κάνανε σχέδια.
Ο Χεφρίνος, μιμήθηκε τον πατέρα του, η πυραμίδα του όμως ήτανε μικρότερη κι ας είχε βάση γρανίτινη. Η κορυφή της διατηρεί ακόμα το αρχαίο επίστρωμα. Η τρίτη πυραμίδα του Μυκερίνου είναι μικρότερη, ο Φαραώ αυτός δεν είχε την έπαρση των προγόνων.
Η Σφίγγα έχει λιονταρίσιο ανθρωπόμορφο κορμί. Σκαλισμένη στο βράχο, έχει το πρόσωπο του θεού Χαρμανκχουτί. Άλλοι λένε πως παρουσιάζει τον Φαραώ Χεφρίνο με σώμα λιονταριού. Κοιτάζει πέρα και σιωπά. Το μυστικό της δεν το είπε στους αιώνες”.
-Υπέροχα γραμμένο κομμάτι. Μπράβο Νάντα! Από πού πήρες τις πληροφορίες;
Έγινα κατακόκκινη και ευτυχώς που είμαι μαύρη και δεν θα φάνηκε η κοκκινίλα.
-Μου τα είπε η κυρία Δημητρίου, κύριε.
Ορίστε, είπα και το πρώτο μου ψέμα! Ορκίστηκα να είναι και το τελευταίο. Θα πω την αλήθεια την άλλη φορά, αν μου γράψει πληροφορίες η “Μαύρη τουλίπα”.
-Να πεις στην κυρία Δημητρίου πως πολύ την ευχαριστούμε που μας βοηθά.
Ο Περικλής με κοίταζε με ένα ειρωνικό χαμόγελο.
- Θα σας διαβάσω, παιδιά, κι εγώ ένα κείμενο του Καζαντζάκη για τις Πυραμίδες.
Άνοιξε το βιβλίο “Ταξιδεύοντας” και με βαθιά φωνή μάς διάβασε:

“ Ένας όμιλος Αμερικάνοι στοιχημάτισε μ’ ένα φελάχο. Αν ανεβεί και κατεβεί τη μεγάλη πυραμίδα σε έξι λεφτά, θα του δώσουν μισή λίρα. Ο δυστυχής φελάχος, λιγνός, πεινασμένος, ορμά και σκαρφαλώνει απελπισμένα τους μεγάλους ογκόλιθους, πότε φαίνεται να πηδά, πότε να εξαφανίζεται, φτάνει τέλος στην κορφή και χύνεται πάλι ευθύς κάτου κατρακυλώντας και κατεβαίνει. Τον παρακολουθώ με αγωνία. Οι Αμερικάνοι κρατούν το ρολόι στο χέρι και μετρούν. Ο άνθρωπος, ξεπνεμένος έφτασε, σωριάστηκε στα πόδια τους και σήκωσε το λαιμό λαχανιάζοντας. Μα οι Αμερικάνοι είχαν κερδίσει– κι έφυγαν χαχανίζοντας. Ο φελάχος άρχισε να κλαίει...”
- Για την άλλη Παρασκευή, παιδιά, είναι Ημέρα της Μητέρας. Είμαι σίγουρος πως κάτι θα ετοιμάσετε .
Γύρισα στο σπίτι και η καρδιά μου ήταν βαριά. Και γιατί είπα ψέματα και για το κείμενο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά:

1. Ζωγράφισε τις τρεις πυραμίδες.
2. Ζωγράφισε την Σφίγγα.
3. Γράψε ένα μικρό κείμενο για την Σφίγγα. Αν μιλούσε τι θα έλεγε;

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση :
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]