"Η πριγκίπισσα της Αμάρνας" - Παραμύθι Φαραωνικό

Η εικόνα είναι του Σάββα Λαμπούδη

Μπήκαμε με χαρά στην τάξη. Είναι Παρασκευή!!!!! Η μέρα είναι ηλιόλουστη, παρότι βρισκόμαστε στον χειμώνα. Θα καθίσουμε, λοιπόν στα χόρτα! Πόσο λίγα πράγματα ζητούμε εμείς τα παιδιά για να είμαστε χαρούμενα! Ως κι ο Περικλής φόρεσε τζην παντελόνι!!!! Για να δούμε θα καθίσει κάτω ο αριστοκράτης; Ο δάσκαλος μπήκε γελαστός, όπως πάντα. Δεν χρειάστηκε να πει τίποτα. Βρεθήκαμε όλα τα παιδιά στην αυλή καθισμένα γύρω του. Κι ο Περικλής! Μάλιστα κι ο Περικλής! Κάποιος φούρνος θα γκρέμισε, που λέει κι ο λαός. Ο δάσκαλος έκανε πως δεν το πρόσεξε για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση. Και το παραμύθι άρχισε:

“Ζούσε μια φορά κι ένα καιρό μια πανέμορφη πριγκίπισσα στην Αμάρνα. Όλη η πολιτεία την αγαπούσε, γιατί φρόντιζε τα αδέσποτα σκυλιά, έδινε νερό στα πετούμενα του ουρανού και τραγουδούσε με την πιο μελωδική φωνή που άκουσε ποτέ η φύση. Ήταν η χαρά και η ευτυχία όχι μόνο του βασιλιά και της βασίλισσας, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής.
Ξαφνικά το όμορφο αυτό κορίτσι αρρώστησε βαριά. Ο βασιλιάς κάλεσε όλους τους γιατρούς της χώρας, αλλά κανείς δεν μπορούσε να βρει τι είχε. Μεγάλη θλίψη έπεσε στο παλάτι.
Ένα πρωινό παρουσιάστηκε στις πύλες του ανακτόρου ένας παράξενος άνθρωπος με παρδαλά ρούχα. Είπε πως είναι Αιγύπτιος μάγος - θαυματοποιός και πως θα έκανε καλά τη βασιλοπούλα. Τα μάτια του είχαν δει πολλά καθώς τριγύριζε την όμορφη χώρα της Αιγύπτου. Ήξερε πως οι ασθένειες της ψυχής είναι πιο συνηθισμένες από τις ασθένειες του κορμιού. Κάτι ψιθυριζόταν στη χώρα για κάποιον Μάχη, που όλο κοίταζε το παράθυρο της βασιλοπούλας.
Ο βασιλιάς διέταξε να αφήσουν τον μάγο να περάσει.
-Αν δεν την κάνεις καλά την κόρη μου, κι αν είσαι σκέτος τσαρλατάνος, θα σε σκοτώσω, φώναξε ο απελπισμένος πατέρας.
Ο θαυματοποιός μπήκε στο δωμάτιο της κοπέλας, που ήταν χλωμή σα νεκρή. Την πλησίασε με σεβασμό και της είπε ψιθυριστά αυτά τα λόγια:

“Με είδε καθώς περνούσα...
Σκίρτησε η καρδιά μου και μόνο που τον είδα.
Αν ήξερε ο πατέρας μου τον πόνο μου, θα πήγαινε κοντά του.
Και θάμουνα χαρούμενη, γιορτή θα στήσω στη θεά μου,
αν μ’ έκανε στον ύπνο μου τον Μάχη μου να δω ...”

Η βασιλοπούλα μόλις άκουσε αυτούς τους στίχους, άνοιξε τα μάτια και χαμογέλασε.
-Η κόρη σας αγαπά κάποιον Μάχη, που δεν ανήκει στη δική σας πλούσια τάξη. Ντρέπεται και φοβάται να σας το πει, είπε ο θαυματοποιός στον βασιλιά.
Κι απομακρύνθηκε χαμογελώντας. Ο βασιλιάς κάλεσε το παλικάρι και δέχθηκε να τον κάνει γαμπρό του. Η βασιλοπούλα έγινε καλά κι άρχισε πάλι να τραγουδά. Έγιναν οι γάμοι και επίσημος καλεσμένος ήταν ο θαυματοποιός!”
Από πάπυρο του 7ου αιώνα π.Χ.

Πολύ μάς άρεσε αυτό το παραμύθι. Τα κορίτσια πια ενθουσιάστηκαν. Η Μυρτώ κοίταξε τον Περικλή και του χαμογέλασε! Ο δάσκαλος έπιανε στον αέρα αυτά τα βλέμματα.
-Εσύ, Περικλή, θα παντρευόσουν κοπέλα που δεν θα ανήκε στη δική σου τάξη; τον ρώτησε το ζιζάνιο της τάξης.
Ο Περικλής έγινε κόκκινος σαν ντομάτα.
-Είναι νωρίς για παντρολογήματα, απάντησε μέσα από τα δόντια του.
-Θα έπαιρνες και μαύρη; επέμενε ο Γρηγόρης.
-Δεν κάνει το χρώμα του δέρματος την αξία ενός ανθρώπου! απάντησε νευριασμένος ο Περικλής.
Φυσικά όλα τα παιδιά κοίταζαν μια εμένα, μια τον Περικλή. Ντρεπόμουν φοβερά. Ευτυχώς ο δάσκαλος έσωσε την κατάσταση.
-Μπράβο, Περικλή μου! Μπράβο! Κι εσύ, Γρηγόρη, να είσαι πιο διακριτικός. Δεν ρωτάμε τέτοια πράγματα.
Και άλλαξε τη συζήτηση. Ανεβήκαμε στην τάξη κάπως προβληματισμένοι όλοι. Ώστε ο Περικλής δεν ήταν αυτό που έδειχνε!
-Για την άλλη Παρασκευή θα φτιάξουμε κάτι αλλιώτικο. Θα σας δώσω τα ονόματα ζώων που οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν σαν θεούς κι εσείς θα δημιουργήσετε παιχνίδια μ’ αυτούς, είπε ο δάσκαλος.
Πολύ μας άρεσε η ιδέα. Έχει μεγάλη φαντασία ο δάσκαλός μας. Γύρισα στο σπίτι κι ακόμα η απάντηση του Περικλή ήταν στ’ αυτιά μου: “Δεν κάνει το χρώμα του δέρματος την αξία ενός ανθρώπου”. Κι εγώ είχα τόσο αδικήσει τον Περικλή…

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά :

1. Ζωγράφισε τον Περικλή με τζιν παντελόνι.
2. Ζωγράφισε την όμορφη πριγκίπισσα καθώς περιποιείται τα πουλιά.
3. Ζωγράφισε τον Μάγο.

Η εικόνα είναι του Σάββα Λαμπούδη

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]