Λούξορ

News image uploaded 05/03/2011 - 00:40: see link for credits

Παρασκευή, μέρα χαράς για μας. Τώρα, όμως, όχι. Η τάξη δεν είναι πια ίδια χωρίς τον Περικλή. Ο δάσκαλος μάς ρώτησε αν θέλαμε να κάναμε ένα μικρό γλεντάκι αποκριάτικο και όλοι είπαμε: “Όταν γίνει καλά ο Περικλής”! Αποφασίσαμε να πάμε στο νοσοκομείο όλοι μαζί να τον δούμε. Θα ερχόταν και ο δάσκαλος.

Δεν είχα μήνυμα στον υπολογιστή μου από την “Μαύρη τουλίπα” κι έτσι εργάστηκα μόνη μου για το Λούξορ. Ευτυχώς που έγινε έτσι γιατί άλλο ψέμα δεν μπορούσα να πω. Συναντηθήκαμε στο συμφωνημένο μέρος και πήγαμε στο νοσοκομείο. Επειδή τα παιδιά δεν τα αφήνουν να μπουν μέσα, μείναμε στην αυλή και ανέβηκε μόνο ο δάσκαλος με μια αγκαλιά λουλούδια που του είχαμε αγοράσει. Η μητέρα του Περικλή βγήκε στον κήπο να μας ευχαριστήσει. Με κοίταξε περίεργα, περιφρονητικά μπορώ να πω.

-Εσύ είσαι που συναγωνίζεσαι τον Περικλή μου στα μαθήματα; είπε με κάπως ειρωνική φωνή.
-Ο Περικλής είναι πολύ καλύτερος από μένα, απάντησα.
Φύγαμε από το νοσοκομείο μ’έναν κόμπο στο λαιμό…
Γυρίσαμε στο σχολείο και ο δάσκαλος διάβασε όσα είχαμε ετοιμάσει για το Λούξορ. Ήμασταν, όμως, ακόμα όλοι μουδιασμένοι.
-Νάντα, για να δω τι έγραψες. Έλα να μας το διαβάσεις.

Σηκώθηκα με θάρρος. Τώρα το κείμενο ήταν δικό μου, κανένα ψέμα δεν έλεγα:
“Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν φανεί ο Χριστός, έφταναν στην Κρήτη αγγεία από την Αίγυπτο. Έρχονταν εκεί θαλασσοδαρμένοι Κρητικοί, φέρνανε κρασί. Στο Λούξορ είναι σκαλισμένοι στους τάφους σειρά οι Κρητικοί να φέρνουνε τα δώρα τους, άλλοι να φεύγουνε φορτωμένοι με αγγεία. Τα έγραψε αυτά και ο Ηρόδοτος.

Δίπλα στα χαμόσπιτα υψώνονται τα μεγάλα ξενοδοχεία. Ατμόσφαιρα κοσμοπολιτισμού δίπλα στη μονότονη ζωή του φελλάχου. Οι κολώνες οι θεσπέσιες του ναού του Άμμωνα καθρεφτίζονται στα νερά του Νείλου. Οι Θήβες που είχανε εκατό πύλες ήτανε εδώ. Εδώ ήτανε τα μεγάλα ανάκτορα. Πλανώνται οι μορφές των Φαραώ: Αμένοφις ο 3ος, Ραμψής ο 2ος κι η Χατσεψούτ. Πρέπει να ανατρέξουμε 15 αιώνες π.Χ. για να βρούμε τις Θήβες στην παντοδυναμία τους. Εδώ, που ο ήλιος ψήνει το ψωμί, αντρώθηκε ένας πολιτισμός μεγάλος. Δεν είπανε να χτίσουνε ναούς μόνο για να υμνήσουνε τον Άμμωνα, τον Μεγάλο Θεό. Θέλανε οι ναοί τους να έχουν την σφραγίδα της Τέχνης. Προχωρούμε στο μεγάλο ναό που έχτισε ο Αμένοφις ο 3ος, 14 αιώνες π.Χ. τον ναό με το ροδόγκριζο χρώμα και τις κολώνες που έχουν σχήμα παπύρων. Και ο Τουταγχαμών έβαλε το λιθάρι του στο Λούξορ. Ο Ραμψής ο 2ος πρόσθεσε μια ολάκερη οικοδομή με αγάλματα και οβελίσκους. Ακόμα κι ο Μέγας Αλέξανδρος ήρθε και γονάτισε σ’ αυτές τις πέτρες-παιδί του Άμμωνα- κι έδωσε διαταγή να επισκευάσουν τον ναό. Αφήνοντας πίσω τους πυλώνες με τα ψηλά τείχη, αντικρίζουμε με δέος τις κολώνες που σχηματίζουν το περιστύλιο, περίκομψες, συμμετρικές, μεγάλες, θεσπέσιες. Σ’ έναν τοίχο, όχι μακριά από εκεί που στεκότανε κάποτε ο οβελίσκος, που σήμερα στολίζει το Παρίσι, είναι χαραγμένη η μάχη του Ραμψή του 2ου με τους Χιττίτες. Στα άδυτα των αδύτων, εκεί όπου μόνο οι ιερείς μπορούσαν να φτάσουν, μπαίνουμε εμείς. Ένας μικρός τετράγωνος χώρος, που τον υποβαστάζουν τέσσερις κολώνες. Στο βάθος στεκόταν το άγαλμα του θεού. Τώρα μονάχα λίγες πέτρες. Μένει μονάχα η σφραγίδα της Τέχνης να θυμίζει πως εδώ ήταν κάποτε οι Θήβες με τις εκατό πύλες, που λικνίσανε για αιώνες τα όνειρα ενός λαού, με τον πόθο της δόξας και της υστεροφημίας. Ο ναός που έχτισε ο Αμένοφις στέκεται ακόμα. Τσακισμένος μα στέκεται. Η λεωφόρος των Σφιγγών με τα κεφάλια κριαριών ένωνε το Λούξορ με το Καρνάκ. Είναι ερείπια που μιλούν στους αιώνες”.

-Τι ωραίο κείμενο! είπαν όλα τα παιδιά μαζί και με χειροκρότησαν.
-Χαίρομαι που ξέρετε να ξεχωρίζετε και προπάντων που ξέρετε ν’ ακούτε. Μπράβο, Νάντα. Υπέροχη εργασία. Μια που μιλήσαμε για το Λούξορ, την άλλη Παρασκευή θα ετοιμάσετε εργασίες για το Καρνάκ. Είστε καταπληκτικά παιδιά και είμαι υπερήφανος για σας.

Μάθαμε πως η εγχείρηση του Περικλή πέτυχε και το παιδί δεν διατρέχει πια κανένα κίνδυνο. Και τα κακά νέα και τα καλά τρέχουν γρήγορα σαν τον άνεμο!

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά :

1. Ζωγραφίστε τις κολώνες του Λούξορ.
2. Ζωγραφίστε έναν οβελίσκο. Αν δεν ξέρετε πώς είναι ψάξτε στον υπολογιστή σας.
3. Γράψτε μια έκθεση για την αγάπη των παιδιών στον συμμαθητή τους που είναι άρρωστος.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση :
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]