Καρνάκ

Καρνάκ

Ο Περικλής ήρθε στο σχολείο!!!!!!!! Είναι κομμένα τα όμορφα σγουρά του μαλλιά και φοράει ένα σκούφο σαν τους ναυτικούς. Κι έτσι, όμως, ξεχωρίζει με την αρχοντιά του. Έπαψε να είναι περήφανος. Τον λύγισε η αγάπη των παιδιών και του δασκάλου. Όταν με κοιτάζει μου χαμογελά. Όλοι τρέχουμε να τον βοηθήσουμε, άλλος να του κρατά την τσάντα, άλλος το παλτό. Είναι ένας άλλος άνθρωπος μετά την αρρώστια του. Ο δάσκαλος τού είπε να μη κουράζεται ακόμα κι αν δε θέλει να μην ετοιμάζει τα θέματα της Παρασκευής για την Αρχαία Αίγυπτο.

- Όχι, όχι, μπορώ. Είναι καλύτερα να ασχολούμαι.

Άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για το Καρνάκ. Ήταν λίγες όσες βρήκα και καθόλου λογοτεχνικές. Ο δάσκαλος μάς είχε μάθει να ξεχωρίζουμε το όμορφο λογοτεχνικό κείμενο. Και ξαφνικά εμφανίστηκε στον υπολογιστή μου η “Μαύρη τουλίπα”. Αναστατώθηκα. Το κείμενο ήταν υπέροχο. Θα πω την αλήθεια στον δάσκαλο. Δεν είναι δυνατόν να κρύβομαι πίσω από τα ψέματα. Κι αν είναι ο ίδιος που μου τα στέλνει, τουλάχιστον θα ξέρει πως δεν τον κοροϊδεύω.
Η Παρασκευή, λοιπόν, έφτασε. Τα κείμενα των παιδιών για το Καρνάκ ήταν λίγα και φτωχά.

-Για να δούμε και η Νάντα τι βρήκε…
Δεν ένιωθα καλά. Παρ’ όλα αυτά σηκώθηκα και διάβασα το κείμενο που μου είχε στείλει η “Μαύρη τουλίπα”:

“Μια λεωφόρος που την σχηματίζουνε διπλή σειρά από κριαρόμορφες σφίγγες, οδηγεί στο ναό. Ο κριός ήταν το αγαπημένο ζώο του Θεού. Περνώντας ανάμεσα από τις σφίγγες αυτές φτάνει κανείς στον κυκλώπειο πυλώνα που οδηγεί στον κεντρικό διάδρομο με τις γιγάντιες κολώνες και το άδυτο στο βάθος όπου βρισκότανε η ιερή βάρκα. Κι έπειτα στο τέρμα, άλλος πυλώνας κι άλλος, κι άλλος. Δρασκελώντας την πύλη, βρισκόμαστε σ’ ένα ναό που φαντάζει μικρός μπροστά στον όγκο του άλλου. Είναι του τρίτου Ραμσή. Κι έπειτα μπαίνεις στη μεγάλη αίθουσα με τις κολώνες που το ύψος τους σε κάνει να μοιάζεις με μυρμήγκι. Δάσος από 143 κολώνες, ανάμεσα στις οποίες δώδεκα ξεπερνούν τα είκοσι μέτρα. Ογδόντα οχτώ χρόνια δουλειάς χρειάστηκαν για να γίνουν. Τριάντα χιλιάδες τόνοι γρανίτη. Ένα από τα κολοσσιαία επιτεύγματα του ανθρώπου. Οι Φαραώ χαράξανε πάνω τους την ιστορία της πολυτάραχης ζωής τους. Δεν υπάρχει σ’ όλη τη γη, έγραψε κάποιος, αρχαίο οικοδόμημα που να καταπλήσσει τόσο τον επισκέπτη όσο ο ναός του Καρνάκ. Και δεν είναι ένας ναός. Είναι ένα συγκρότημα ναών”.

-Υπέροχο, Νάντα! Υπέροχο! φώναξε ο δάσκαλος.

Τα χέρια μου είχαν παγώσει. Σα να βυθιζόμουν στα Τάρταρα, αλλά έπρεπε να πω την αλήθεια. Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια του δασκάλου και των παιδιών διηγήθηκα για τα μηνύματα της “Μαύρης τουλίπας” που λαμβάνω στον υπολογιστή μου.

-Πρωτάκουστο! Πρωτάκουστο! έλεγε ο δάσκαλος. Σίγουρα είναι κάποιο πρόσωπο που σε αγαπά πολύ, που ξέρει γράμματα καλά και έχει τον τρόπο να μαθαίνει τι γίνεται στην τάξη. Πάντως σε συγχαίρω για το κουράγιο σου να ομολογήσεις την αλήθεια. Αν σου ξαναστείλει μήνυμα θα μας το διαβάζεις, γιατί ο άνθρωπος που σου γράφει έχει ταλέντο.

Το τι πειράγματα μου λένε τα παιδιά δε λέγεται. Με φωνάζουν “Μαύρη τουλίπα” που ταιριάζει και με το δέρμα μου. Ως και ο Περικλής με πείραξε:

-Πρέπει να παραδεχθείς, Νάντα, πως το όνομα “Μαύρη τουλίπα” είναι καταπληκτικό.
-Τι να πω; Από Δροσοσταλίδα έγινα Μαύρη τουλίπα!
-Ας είχα κι εγώ κάποιον να μου στέλνει πληροφορίες κι ας ήταν “Μαύρη κατσαρίδα”!!!!!!!! είπε ο Γρηγόρης.
Γέλασα και γέλασαν κι όλα τα παιδιά.
-Για την άλλη Παρασκευή να φέρετε κείμενα για την “Κοιλάδα των Βασιλέων”.
Μπορεί να γελά ο δάσκαλος, αλλά τίποτα δεν ξεχνά.
-Είχαν και μεγάλη κοιλιά αυτοί οι Φαραώ; πετάχτηκε πάλι ο Γρηγόρης.
-Μεγάλη ή μικρή, όλοι στο ίδιο μέρος πήγαν…είπε ο δάσκαλος σκασμένος στα γέλια.
Μια υπέροχη Παρασκευή!

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά:
1. Ζωγράφισε τον Περικλή με τον σκούφο!
2. Φτιάξε, με όποιο υλικό θέλεις, έναν σκούφο.
3. Ζωγράφισε μια Σφίγγα με κεφάλι κριαριού.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]