"Ο σοφός Αν-Που". Παραμύθι Φαραωνικό

News image uploaded 02/04/2011 - 02:41: see link for credits

Η μέρα ξημέρωσε φωτερή. Ήταν και Παρασκευή κι όλα τα παιδιά τρέχαμε με χαρά στο σχολείο. Ο δάσκαλος θα μας διηγόταν ένα φαραωνικό παραμύθι και θα καθόμασταν όλοι στα χόρτα! Έτσι κι έγινε. Ο Περικλής πρώτος και καλύτερος είχε καθίσει, αδιαφορώντας πια για τα ρούχα του. Πολλές φορές μια αρρώστια μάς κάνει σοφούς.
-Το παραμύθι που θα σας διηγηθώ σήμερα έχει τίτλο “Ο σοφός Αν-Που”. Περνούν οι αιώνες και τα ελαττώματα και τα προτερήματα των ανθρώπων μένουν ίδια, είπε ο δάσκαλος. Και η διήγηση άρχισε:

“Μια φορά, στα παλιά χρόνια, ζούσε ένας σοφός αρχηγός, ο Αν-Που. Το σπίτι του έμοιαζε με παλάτι. Ήταν άνθρωπος με καλό γούστο. Παντού υπήρχαν χειροποίητα χαλιά και ασημένια δοχεία σκαλισμένα με θαυμάσια τέχνη. Είχε πολλά αγαθά, που τα είχε κρυμμένα σε απομονωμένα μέρη μέσα στην έρημο. Τα πλούτη του όμως δεν τα κράταγε μόνο για την οικογένειά του. Όλοι οι φτωχοί και οι δυστυχισμένοι έβρισκαν στο σπίτι του πάντα ένα πιάτο ζεστό φαγητό και μια καλή κουβέντα. Προσκυνούσε τον θεό Ρα και όλοι τον σεβόντουσαν και τον αγαπούσαν. Επειδή όμως σ’ αυτή τη ζωή δεν υπάρχουν μόνο καλοί, έφτασε μια μέρα στο μέρος εκείνο ένας περίεργος άνθρωπος από μια ξένη χώρα. Φορούσε παράξενα ρούχα και τα δάχτυλά του ήταν γεμάτα χρυσά δαχτυλίδια.

-Γιατί να κουράζεστε καλλιεργώντας βαμβάκι και κριθάρι, έλεγε στο καφενείο που σύχναζε. Ο Αν–Που έχει κρυμμένο τόσο χρυσάφι που μπορεί να σας θρέψει όλους σ’ όλη σας τη ζωή.

Αυτό ήταν! Το δηλητήριο μπήκε μέσα στις καρδιές τους και λησμόνησαν τα καλά που τους είχε κάνει ο σοφός αρχηγός. Μάλιστα ένας ζωηρός νεαρός, τραβώντας ένα περίφημο σκαλιστό μαχαίρι, πρότεινε να τον σκοτώσουν!
-Όχι, όχι, φώναξαν οι γεροντότεροι. Ας μη φτάσουμε ως εκεί. Θα πάμε να κλέψουμε το χρυσάφι απ’ εκεί που το έχει κρυμμένο και έπειτα θα το μοιραστούμε.
Η συμφωνία έκλεισε. Αποφασίστηκε ποιοί θα πάνε: δώδεκα δυνατοί νέοι και καβγατζήδες, που έβραζε το αίμα τους. Το σχέδιο ήταν- όπως τους οδήγησε ένας γέρος εκατό χρόνων- να βρούνε τα τρία απομονωμένα βράχια, που μοιάζουν με κεφάλια ανθρώπων πάνω στο βουνό κι εκεί να ψάξουν. Ο καλός Αν-Που δεν είχε τίποτα υποπτευθεί. Συνέχισε να κάνει τις καλές του πράξεις και να ευχαριστεί τον θεό Ρα. Ξεκίνησαν, λοιπόν, με την αυγή οι δώδεκα νέοι. Το πρώτο βουνό που συνάντησαν ήταν γεμάτο καλαμιές. Πουθενά όμως δεν βρήκαν τα τρία βράχια. Στο δεύτερο βουνό συνάντησαν χουρμαδιές. Και πάλι πουθενά δεν φαινόντουσαν τα τρία βράχια που μοιάζαν με κεφάλια ανθρώπινα. Χωρίς να κουραστούν προχώρησαν και στο τρίτο βουνό. Εδώ, τσακάλια και ύαινες τούς τρόμαξαν λίγο, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν.
Μια πηγή έτρεχε εκεί κοντά κι είπαν να πιουν λίγο νερό να ξεδιψάσουν. Ακριβώς εκείνη την ώρα μια έχιδνα στάθηκε μπροστά τους και σφύριζε, μιλώντας με ανθρώπινη φωνή.

-Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί πάτε να κλέψετε τον άγιο αυτό άνθρωπο; Γιατί δεν του ζητάτε ό,τι θέλετε να σας το δώσει;
Οι δώδεκα όμως νέοι αντί να απαντήσουν, άρπαξαν ξύλα κι άρχισαν να χτυπούν την έχιδνα και να τη βρίζουν. Όσο, όμως, την χτυπούσαν, η έχιδνα έβγαζε κι άλλο κεφάλι! Κι όλα τα κεφάλια μαζί φώναζαν “Είστε κλέφτες! Κλέφτες! Κλέφτες!”
Πέρασαν μήνες και κανένας δεν ήξερε τι απέγιναν οι δώδεκα νέοι. Ο περίεργος άνθρωπος με τα δαχτυλίδια αρρώστησε και πέθανε ξαφνικά. Ένας καμηλιέρης μια μέρα έφερε το νέο πως πάνω στο τρίτο βουνό είδε δώδεκα βράχια με κεφάλι ανθρώπου και πως του φάνηκε πολύ περίεργο, γιατί έμοιαζαν με τους δώδεκα συγχωριανούς τους. Οι κάτοικοι της όασης κατέβασαν τα μάτια μετανιωμένοι. Αυτοί ήξεραν! Ο καλός Αν-Που εξακολουθούσε πάντα να κάνει τις καλές του πράξεις και να ευχαριστεί τον θεό Ρα, τον θεό Ήλιο”.

Από πάπυρο του γραφιά θησαυροφύλακα του Φαραώ, ΚΑΓΚΑΜΠΟΥ.

-Για την άλλη Παρασκευή, να ετοιμάσετε ένα πανηγύρι, όπως το φαντάζεστε, πως γινόταν για τον Ραμσή. Νομίζετε πως μόνο εμείς διασκεδάζουμε; Τα πανηγύρια είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων, όποιας φυλής.
-Θα έπιναν και κρασάκι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι; ρώτησε ο Γρηγόρης.
-Κρασάκι όχι. Μπύρα έπιναν, απάντησε σοβαρά ο δάσκαλος.

Άλλη μια ευτυχισμένη Παρασκευή.

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά:

1. Ζωγράφισε την έχιδνα με τα πολλά κεφάλια.
2. Ζωγράφισε τα 12 βράχια με κεφάλι ανθρώπου.
3. Ζωγράφισε έναν καμηλιέρη.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]