Ανθρώπινο δημιούργημα ο καρκίνος

News image uploaded [site-date]: see link for credits

Αιτίες που εντοπίζονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής όπως διαμορφώθηκε από τον άνθρωπο ενεργοποίησαν την εμφάνιση του καρκίνου, που θεωρείται κατεξοχήν ανθρώπινο δημιούργημα

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η διατροφή όπως διαμορφώθηκαν από τον άνθρωπο στη σύγχρονη εποχή ευθύνονται για την ασθένεια που ονομάζουμε καρκίνο. Αυτό έδειξαν μελέτες επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (KNH Centre for Biomedical Egyptology), οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους εξετάσεις ταριχευμένων σωμάτων απ' όλον τον κόσμο καθώς και γραπτές μαρτυρίες όλων των ιστορικών περιόδων.

To ανθρωπολογικό υλικό της έρευνας περιλαμβάνει 1000 μούμιες μεταξύ των οποίων και την πρώτη γνωστή περίπτωση καρκίνου που έχει ποτέ βρεθεί κατά την ιστολογική εξέταση αρχαίου ανθρωπολογικού υλικού: το σώμα ενός άνδρα από την Όαση Ντάχλα της Αιγύπτου που χρονολογείται γύρω στα 200-400 μ.Χ. Το υλικό από την Ελλάδα και τη Ρώμη περιλαμβάνει μόνο γραπτές μαρτυρίες, καθώς η ανεύρεση διατηρημένου ανθρωπολογικού υλικού εκεί είναι σπάνια. Ερευνώντας κείμενα και αντικείμενα, οι επιστήμονες, με επικεφαλής της καθηγήτρια Rosalie David, παρατήρησαν ότι ο καρκίνος ήταν εξαιρετικά σπάνιος στην αρχαιότητα. Όγκοι και αλλοιώσεις της κυτταρικής δομής δεν ανιχνεύονται συχνά στο ανθρωπολογικό υλικό ενώ περιγραφές ασθενειών που μοιάζουν με καρκίνο απουσιάζουν από τις γραπτές μαρτυρίες. Αντίθετα, περιγραφές αφαίρεσης και μελέτης όγκων απαντούν από τον 17ο αι. και αυξάνονται τα τελευταία 200 χρόνια. Καθώς η περίοδος αυτή συμπίπτει με τη βιομηχανική επανάσταση, οι επιστήμονες συμπέραναν– με σχετική ασφάλεια – ότι η διαδικασία εμφάνισης καρκίνου διευκολύνθηκε από σύγχρονα φαινόμενα όπως η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το άγχος.

Η έρευνα, με τίτλο ‘Cancer: an old disease, a new disease or something in between?’ δημοσιεύθηκε και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο Nature Reviews Cancer (http://www.nature.com/nrc/journal/v10/n10/full/nrc2914.html).

Περισσότερα θα βρείτε στο site http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=7750

Πηγή: Physorg, 14/10/10