Πολύ μεγαλύτερο το τείχος που ενέπνευσε το «όνειρο του φαραώ»

News image uploaded 05/11/2010 - 09:13: see link for credits

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας αρχαίος Αιγύπτιος πρίγκιπας βγήκε να κυνηγήσει κοντά στις πυραμίδες. Αποκαμωμένος από το κυνήγι, αποφάσισε να ξεκουραστεί στη σκιά του γιγαντιαίου, πανάρχαιου ακόμη και τότε, αγάλματος της Σφίγγας, ώσπου τον πήρε ο ύπνος. Τότε, η Σφίγγα, εικόνα του θεού Χορεμακχέτ-Κεπρί-Ατούμ, ήρθε στο όνειρό του και του μίλησε. Τον παρακάλεσε να την απαλλάξει από την άμμο των αιώνων που τη σκέπαζε, κι εκείνη θα τον αντάμειβε με το μεγαλύτερο δώρο: θα τον έκανε φαραώ της Αιγύπτου. Έτσι κι έγινε. Ο πρίγκιπας έγινε φαραώ με το όνομα Τούθμωσης και προσέφερε όσα του ζήτησε η Σφίγγα, ενώ ανέγειρε και μια στήλη για να διηγείται στους αιώνες την ιστορία.

Αυτό είναι γενικά το περιεχόμενο της λεγόμενης «Στήλης του Ονείρου» που σώζεται ακόμη στην πρόσοψη της Σφίγγας για να δικαιολογήσει τη βασιλεία του Τούθμωση Δ΄ (1400-1390 π.Χ.) αλλά και την έγερση ενός, επίσης γνωστού, προστατευτικού πλίνθινου τείχους γύρω από το άγαλμα. Τμήματα του τείχους αυτού λοιπόν φαίνεται ότι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Zahi Hawass και αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής της Γκίζας, στην οποία ηγείται. Το ένα από τα δύο τμήματα, ύψους 0,75μ. εκτείνεται σε μήκος 86 μ. με κατεύθυνση από Β προς Ν κατά μήκος της Α πλευράς του ταφικού ναού του φαραώ Χεφρήνου (στον οποίο αποδίδεται η Σφίγγα) αλλά και του αγάλματος. Το άλλο εκτείνεται Β του ναού, και τον διατρέχει περιμετρικά σε μήκος 46 μ., με κατεύθυνση Α-Δ, ενώ σώζεται σε ύψος 0,90 μ.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το τείχος εκτεινόταν μόνο στα Β. του ταφικού ναού του Χεφρήνου, καθώς ήταν γνωστό ένα τμήμα ύψους 3 μ. αλλά έκτασης μόλις 12 μ. Τώρα φαίνεται ότι το όνειρο του Τούθμωση ενέπνευσε πολύ πιο μεγαλεπήβολα σχέδια καθώς το τείχος ήταν πολύ μεγαλύτερο και προστάτευε το χώρο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Οι ανασκαφές, που, εκτός από το τείχος, έφεραν στο φως και τμήμα οικιστικών χώρων των ιερέων της ταφικής λατρείας του Χεφρήνου, συνεχίζονται.

www.arxaiologia.gr, 3/11/10