Σφραγίζεται ο τάφος του Τουταγχαμόν για να σωθεί από ανάσες και ιδρώτα

News image uploaded 19/01/2011 - 10:29: see link for credits

Λουκέτο θα βρίσκουν σε λίγο όσοι αποφασίσουν να φτάσουν ως τον τάφο ενός από τους πιο διάσηµους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, του Τουταγχαµόν. Αν και η συγκεκριµένη λύση δεν είναι προς το παρόν επίσηµη, θεωρείται χωρίς αµφιβολία δραστική και αρκετή για να προκαλέσει θόρυβο και αντιδράσεις, δεδοµένου ότι αφορά ένα από τα µνηµεία µε τη µεγαλύτερη επισκεψιµότητα παγκοσµίως.
«Αν δεν προνοήσουµε, σε 200 χρόνια τόσο ο συγκεκριµένος όσο και άλλοι τάφοι θα καταστραφούν εντελώς από την υγρασία που παράγεται από την αναπνοή και από τον ιδρώτα και τα χρώµατα από τις τοιχογραφίες θα ξεθωριάσουν»,εξηγεί ο γενικός γραµµατέας του Ανώτατου Συµβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς. [...]

Πόλεµος όµως έχει ξεσπάσει και µόνο στην ιδέα όµως της απαγόρευσης εισόδου στον τάφο του Τουταγχαµόν. Όχι τόσο από όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν το µνηµείο, αλλά κυρίως από όσους εξαρτώνται οικονοµικά από την επισκεψιµότητά του.
Ο πολυµήχανος Ζάχι Χαουάς όµως έχει τη λύση στο συρτάρι.
«Ο µόνος τρόπος για να σωθεί το µνηµείο από την υγρασία, τους µύκητες και τον ανεπαρκή εξαερισµό είναι να παραµείνει προσιτό µόνο σε λίγους επαγγελµατίες αρχαιολόγους, οι οποίοι και θα καταβάλλουν υψηλό αντίτιµο για την είσοδό τους, και για το ευρύ κοινό να φτιάξουµε αντίγραφο»

[ δείτε το πλήρες άρθρο στον ιστότοπο www.arxaiologia.gr ]

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου μέσω Αρχαιολογία Online, 19/1/11