Από τον Τζενεμού στη Μενκέτ - Η μπίρα στην Αρχαία Αίγυπτο

Η αγάπη των αρχαίων Αιγυπτίων για τη μπίρα είναι κάτι γνωστό και τεκμηριωμένο.

Όπως συνέβαινε και με άλλους αρχαίους λαούς της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, για τους Αιγύπτιους η μπίρα ήταν ένα σημαντικό συστατικό της καθημερινής τους διατροφής ως κάτι προσιτό, δυναμωτικό και ταυτόχρονα απολαυστικό. Η φύση και το κλίμα της αιγυπτιακής γης που ευνοούσε την καλλιέργεια τεραστίων ποσοτήτων σιτηρών (μεταξύ των οποίων το κριθάρι, βασικό συστατικό της μπίρας) συνδέεται με την πρόσβασιμότητα στη μπίρα, σε αντίθεση με το κρασί, το οποίο ήταν ως επί το πλείστον εισηγμένο και άρα ακριβότερο και λιγότερο. Η υψηλή διατροφική αξία της μπίρας, επίσης, καθιστούσε την κατανάλωσή της ιδιαότερα σημαντική αν όχι απαραίτητη, σε μια εποχή όπου η προσωπική υγεία ήταν ιδιωτική υπόθεση και σε μια κοινωνία όπου η εργασία ήταν συνυφασμένη με κοσμολογικές και θρησκευτικές ιδέες. Τέλος, και πάνω απ' όλα, η μπίρα χαρίζει ευφορία και ήταν αναπόφευκτο να συνθεδεί με τη διασκέδαση...τόσο σε πραγματικό όσο και σε μυθικό επίπεδο.

Πόσο "θεϊκή" και πόσο εγκόσμια ήταν λοιπόν η μπίρα; Τί μαρτυρίες προσφέρει ια την παρασκευή της η αρχαιολογική σκαπάνη; Μπορούμε να φτιάξουμε σήμερα αιγυπτιακή μπίρα; Αυτό θα αποκαλύψουμε ακοκουθώντας τη διαδρομή της μπίρας, από τις πρώτες ύλες μέχρι το καθημερινό τραπέζι του Φαραώ, την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου στον χώρο Δημιουργικής Ζυθοποιίας Αθηνέο (Λεωφ. Κηφισσού 102, Ταύρος, Αθήνα).

Ομιλητής: Βασίλςη Χρυσικόπουλος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Για κρατήσεις: https://www.athineo.gr/kratisi.html