Παραιτήθηκε ο Zahi Hawass

News image uploaded 04/03/2011 - 10:58: see link for credits

Την παραίτησή του από Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου υπέβαλε χθες το μεσημέρι ο Zahi Hawass, μέχρι πρόσφατα κορυφαία προσωπικότητα της αιγυπτιακής αρχαιολογίας. Η ανακοίνωση της παραίτησής του κυκλοφόρησε μετά την αναφορά μαζικών λεηλασιών σε αποθήκες αρχαιοτήτων στη χώρα από τον ίδιο στην ιστοσελίδα που διατηρεί . Η κίνηση συνδέεται με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ομάρ Σουλεϊμάν και των ατόμων που είχαν «υπουργοποιηθεί» τελευταία από τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ και είχαν παραμείνει, όπως και ο Hawass, στην μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Φήμες για την παραίτηση Hawass είχαν κυκλοφορήσει μετά τις πρώτες παραιτήσεις των φίλα προσκείμενων προς το παρελθόν καθεστώς της Αιγύπτου μελών της κυβέρνησης . Η πτώση όμως είχε ξεκινήσει από πολύ πιο πριν, όταν ο πάντα αμφιλεγόμενος Hawass υπήρξε στόχαστρο διαδηλώσεων αδιόριστων αρχαιολόγων, οι οποίοι όμως δήλωσαν στη συνέχεια μεταμέλεια. Η αδυναμία του να διατηρήσει τον έλεγχο των υφισταμένων του, που συνδέεται άμεσα με τη θέασή του ως κατάλοιπο του παλαιού καθεστώτος, παράλληλα και με την γενικότερη αλλαγή του σκηνικού, ευνόησαν την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του αρχαιολόγου, αν το προσφερθεί ξανά ανάλογη θέση, δεν θα τη δεχθεί.

Με την αποχώρησή του πάντως ο Hawass αφήνει μια βαριά κληρονομιά στον διάδοχό του. Κατά τη θητεία του στο ύπατο αξίωμα της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Αιγύπτου από το 2002 - πρώτα ως γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA), ύστερα ως Υφυπουργός Αρχαιοτήτων και τέλος ως Υπουργός, μετά τη μετατροπή του SCA σε Υπουργείο – μέχρι χτες κατάφερνε να φέρνει πάντα την Αίγυπτο στην πρώτη γραμμή της αρχαιολογικής επικαιρότητας όντας επιτυχής υπέρμαχος της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο, αναδιαρθρώνοντας τους αρχαιολογικούς χώρους και την έρευνα στη χώρα, ελέγχοντας την αρχαιολογική δραστηριότητα ξένων αποστολών και ενημερώνοντας όσο κανένας άλλος τη διεθνή κοινότητα για οτιδήποτε αρχαιολογικό συνέβαινε στην Αίγυπτο μέσα από μια εκπληκτική «μιντιακή» δραστηριότητα. Ταυτόχρονα όμως έχει επικριθεί όσο κανένας άλλος προκάτοχός του για συγκεντρωτισμό, νεποτισμό, επιφανειακή αντιμετώπιση των πραγμάτων και υπερέκθεση του εαυτού του στα ΜΜΕ – συχνά εις βάρος άλλων.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές αρχαιολογικές πηγές, υπάρχει πολύ και δυνατό «νέο αίμα» που μπορεί να τον αντικαταστήσει με μέσο τη γνώση του αντικειμένου και της κατάστασης, την όρεξη για δουλειά και την πίστη σε μια νέα Αίγυπτο. Για το δυναμικό αυτό κομμάτι προέχει η γρήγορη και αποτελεσματική αναδιάρθρωση του τομέα αρχαιοτήτων. Το μέλλον θα δείξει αν ο πάλαι ποτέ φαραώ της αιγυπτιακής αρχαιολογίας ήταν αναντικατάστατος.

Πηγή: Ζέτα Ξεκαλάκη, Αρχαιολογία Online. 04/02/11