ZAHI HAWASS: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ.

News image uploaded 23/04/2011 - 15:46: see link for credits

“Το Εθνικό Συμβούλιο της Δικαστηρίου της Αιγύπτου για Διοικητικά Θέματα έκανε δεκτή την πρόταση για τερματισμό της πρόσφατης απόφασης, η οποία καταφερόταν εναντίον μου, ως πρώην Γενικού Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και όχι σε προσωπικό επίπεδο, στην υπόθεση που αφορά τη δημιουργία πωλητηρίου βιβλίων εντός του Μουσείου του Καΐρου”.
Με αυτήν την ανακοίνωση στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και νυν Υπουργός Αρχαιοτήτων έκανε γνωστή την οριστική απόφαση του δικαστηρίου, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι απαλλάσσεται της ποινής φυλάκισης ενός έτους που, όπως γράφει “είναι συνήθης σε τέτοιου είδους υποθέσεις” και συνεχίζει να διατηρεί το αξίωμά του.
Ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου δηλώνει ότι η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο όταν αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαγωνισμός για την ανάληψη της δημιουργίας και εκμετάλλευσης πωλητηρίου βιβλίων εντός του Μουσείου του Καΐρου, απόφαση που δεν έβρισκε σύμφωνο “έναν ενοικιαστή βιβλιοπωλείου εντός του Μουσείου” (το όνομά του δεν αναφέρεται και καλείται ως “ένα άτομο που ενοίκιαζε βιβλιοπωλείο στο Μουσείο”) και ο οποίος υπέβαλε μήνυση. Η δίκη διεξήχθη τον Ιούνιο του 2010, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το πωλητήριο, με απόφαση τον τερματισμό της διαδικασίας. Η απόφαση δεν ίσχυσε ποτέ αφού η διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί και ο Zahi Hawass κρίθηκε αθώος ως μη υπεύθυνος για τα νομικά ζητήματα του Συμβουλίου. Στη συνέχεια και πάντα με βάση τα όσα γράφει ο Hawass, ο ενάγων τέως ενοικιαστής υποστήριξε πως τα νομικής φύσεως θέματα ενέκυπταν στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο αυτή τη φορά το Hawass, ο οποίος αντιμετώπιζε ποινής φυλάκισης ενός έτους και χρηματική αποζημίωση. Τελικά το σήριαλ των δικαστηρίων έληξε την περασμένη Δευτέρα(18/4), όταν έγινε δεκτή η ένσταση του Hawass και επήλθε η τελική αθωωτική απόφαση.
Για την ιστορία, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Zahi Hawass κατηγορείται για κατάχρηση της θέσεως του. Πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι μοντέλα, τα οποία διαφήμιζαν μπλουζάκια της εταιρείας ρούχων που διατηρεί φωτογραφήθηκαν μπροστά σε αντίγραφα διάσημων έργων του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Πηγή: http://www.drhawass.com/blog/decision-court-case-against-me