Επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου για την κεφαλή του Αμένοφη ΙΙΙ.

News image uploaded 28/04/2011 - 00:19: see link for credits

Διά στόματος του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου, Farak Hosni, έγινε η επίσημη ανακοίνωση για την ανακάλυψη της κεφαλής αγάλματος που ανήκει στο φαραώ Amenhotep ΙΙΙ κατά τη διενέργεια ανασκαφών στο πλαίσιο του προγράμματος Συντήρησης των Κολοσσών του Μέμνονα και του ναού του Amenhotep III, στην περιοχή της Δυτικής Όχθης του Λούξορ, στο Kom el Hettan.
Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Dr. Zahi Hawass, η κεφαλή, η οποία είναι κατασκευασμένη από ερυθρό γρανίτη και έχει ύψος περί τα 2,50 μέτρα, είναι ομοιογενώς γυαλισμένη και διατηρείται άψογα, ενώ διασώζει ίχνη ερυθρής βαφής στο κεφάλι του ουραίου.
“Η κεφαλή ανήκει σε όρθιο άγαλμα του φαραώ, ο οποίος παριστάνεται με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος κρατώντας τα βασιλικά διακριτικά εξουσίας, ενώ επιστέφεται με το λευκό στέμμα της Άνω Αιγύπτου”, προσθέτει η Dr. Houring Sourouzian, επικεφαλής των εργασιών. Ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το σπασμένο γένι της κεφαλής, το οποίο- κατά τα λεγόμενα της Dr. Sourouzian- ενδέχεται να υπάρχει ακόμα, θαμμένο κάτω από τα ερείπια.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δε φαίνεται να ξαφνιάστηκαν ιδιαίτερα από αυτήν την ανακάλυψη καθώς κατά το παρελθόν είχαν έρθει στο φως τμήματα του σώματος του αγάλματος και συγκεκριμένα στη νότια πλευρά της μεγάλης αυλής στο Kom el Hettan, τα οποία και θα αποκατασταθούν.

Πηγή: http://www.drhawass.com/blog/press-release-new-discovery-kom-el-hettan