Ρωμαϊκή βασιλική αποκαλύπτεται στην Αλεξάνδρεια

News image uploaded 14/07/2011 - 09:07: see link for credits

Μια ρωμαϊκή βασιλική που χρησιμοποιήθηκε ως δημόσιο κτίριο βρέθηκε πρόσφατα στην Αλεξάνδρεια με βάση πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού αρχαιοτήτων.

Το κτίσμα εντοπίστηκε στη θέση Μπάρον της περιοχής Σμούχα. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν δύο παράλληλες σειρές ογκολίθων από γρανίτη και ασβεστόλιθο καθώς και τμήματα γρανίτινων κιόνων που θα μπορούσαν να αποτελούν διάδρομο κτιρίου δημοσίων χρήσεων (δικαστικών, εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων) της ρωμαϊκής περιόδου, γνωστού ως βασιλική. Στα κινητά ευρήματα του χώρου συγκαταλέγονται ειδώλια θηλάζουσας Ίσιδας από τερακότα, ένα άγαλμα του Σέραπι καθώς και χάλκινη ανάγλυφη παράσταση ιππέα. Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής δρα Οσάμα ελ Νάχας, δείχνουν ότι το κτίσμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από χριστιανούς. Στηρίζουν επίσης την άποψη ότι κατασκευάστηκε στα ερείπια του ενός από δύο πτολεμαϊκούς ναούς της τριάδας θεοτήτων Σέραπι – Ίσιδας – Αρποκράτη, που αναφέρει ο γεωγράφος Στράβων ότι είδε κατά την επίσκεψή του στην πόλη το 24 μ.Χ. Στον χώρο εντοπίστηκαν επίσης υπολείμματα κλιβάνων για την παραγωγή ασβέστη καθώς και μια ομάδα τεφροδόχων αγγείων με ανθρωπολογικό υλικό που χρονολογούνται στον 6ο αι. μ.Χ. Να σημειωθεί ότι η ανάλυση στο υλικό έδειξε ότι οι νεκροί ήταν νέοι (25 -30 ετών).

Σύμφωνα με τον δρα Μοχάμεντ Μοστάφα, διευθυντή αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας, η βασιλική ήταν το σημαντικότερο εύρημα μιας ανασκαφής που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη και τερματίστηκε τον Μάιο, μετά από την εισροή ομβρίων υδάτων στο χώρο. Οι αρχαιολόγοι που δραστηριοποιούνται στην Αλεξάνδρεια όμως πρόκειται να συνεχίσουν το έργο τους ερευνώντας την περιοχή των Κήπων Αντωνιάδη και του Ζωολογικού Κήπου της πόλης, όπου με βάση αρχαίες περιγραφές ίσως σώζονται τα κατάλοιπα σημαντικών μνημείων.

Πηγή: Luxor Times via Archaiologia Online, 07/07/2011