Χατσεπσούτ: Την δηλητηρίασε η αλοιφή της;

News image uploaded 22/08/2011 - 16:51: see link for credits

Το σώμα του εγκλήματος είναι ένα απλό αγγείο για αρώματα - ένα μυροδοχείο. Είναι πιθανόν όμως το περιεχόμενό του να ήταν αυτό, που σκότωσε τη βασίλισσα Χατσεπσούτ της Αιγύπτου περί το 1450 π.Χ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης που ανέλυσαν το περιεχόμενο αυτού του μυροδοχείου ανακοίνωσαν χθες ότι δεν επρόκειτο για άρωμα όπως όλοι υπέθεταν ως σήμερα αλλά ένα είδος αλοιφής για το δέρμα, η οποία όμως περιείχε καρκινογόνες ουσίες. Ο Μίκαελ Χέβελερ - Μίλερ έφορος του Αιγυπτιακού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Βόννης όπου εκτίθεται το μυροδοχείο και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου δρ Χέλμουτ Βίντενφελντ ύστερα από έρευνα δύο ετών διατυπώνουν πλέον την άποψη ότι η Χατσεπσούτ σκοτώθηκε από το ίδιο της το φάρμακο!

Το θανάσιμο μυστικό κρυβόταν στο μπουκαλάκι επί τριάμισι χιλιετίες αλλά μόλις το 2009 τέθηκε υπό εξέταση. Ο «λαιμός» του ήταν μπλοκαρισμένος και βρώμικος, έτσι αρχικά δεν ήταν σαφές αν διατηρούσε το πώμα του ή όχι. Μετά όμως από την αξονική τομογραφία, που έγινε σε κλινική ακτινολογίας της Βόννης διαπιστώθηκε ότι όχι μόνον το μπουκαλάκι παρέμενε ερμητικά σφραγισμένο αλλά και ότι διατηρούσε κάποιο από το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα μία μικρή ποσότητα αποξηραμένου υγρού. Η ανάλυσή του έδειξε αμέσως ότι δεν επρόκειτο για αποξηραμένο άρωμα αλλά για ένα μείγμα με μεγάλες ποσότητες φοινικέλαιου και έλαιο από μήλο μοσχοκάρυδου. Και όπως δήλωσε ο δρ Βίντενφελντ «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποια θα έβαζε μία τόσο λιπαρή αλοιφή στο πρόσωπό της». Δύο ακόμη στοιχεία έδωσαν όμως την εξήγηση για τον πραγματικό σκοπό αυτού του συνδυασμού: «Βρήκαμε πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα που παρέχουν ανακούφιση για τους ανθρώπους με ασθένειες του δέρματος. Και είναι πράγματι γνωστό ότι υπήρχαν περιπτώσεις με τέτοιες ασθένειες στην οικογένεια της Χατσεπσούτ», προσθέτει ο αιγυπτιολόγος. Για να εξηγήσει, πως φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση έχουν σε μεγάλο βαθμό γενετική συνιστώσα. Και η τελευταία ομάδα των συστατικών αυτού του μείγματος όμως, επιβεβαίωσε ότι είχε παρασκευαστεί για να καταπολεμήσει μεγάλο κνησμό, αφού οι φαρμακολόγοι βρήκαν ότι περιείχε πολλούς υδρογονάνθρακες που προέρχονται από κρεόσωτο και άσφαλτο. Ακόμη και σήμερα μάλιστα, κρέμες που περιέχουν κρεόσωτο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων του δέρματος. Επειδή όμως πρόκειται για συστατικό δυνητικά καρκινογόνο έχει απαγορευτεί από τα καλλυντικά εντελώς, ενώ τα φάρμακα που περιέχουν κρεόσωτο δίνονται μόνον βάσει ιατρικής συνταγής. Αυτό που οι φαρμακολόγοι ανίχνευσαν κυρίως στο μικρό αγγείο της Χατσεπσούτ ήταν το βενζοπυρένιο, ένας επικίνδυνος αρωματικός υδρογονάνθρακας «μία από τις πιο επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες που γνωρίζουμε, αφού για παράδειγμα ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων στους καπνίζοντες προέρχεται ουσιαστικά από αυτή την ουσία», όπως εξηγεί ο δρ Βίντενφελντ.

Μήπως τελικά η Χατσεπσούτ δηλητηριάστηκε χωρίς να το γνωρίζει; «Υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτήν την υπόθεση,» δήλωσε ο ίδιος. «Αν φανταστούμε ότι η βασίλισσα είχε μια χρόνια ασθένεια του δέρματος και βρήκε μια βελτίωση από την αλοιφή, μπορεί να έμεινε εκτεθειμένη στον κίνδυνο για πολλά χρόνια.