Πρεμιέρα για τις μούμιες στο Ashmolean

Στην καρδιά των νέων, εντυπωσιακών αιθουσών του Μουσείου Ashmolean όπου στεγάζεται η πολυδάπανη (κόστους 5 εκατ. λιρών) έκθεση με τις αρχαιότητες από την Αίγυπτο και τη Νουβία, κείτεται ένας άνδρας που πέθανε περίπου 3.000 χρόνια πριν – και όπως πρόσφατα διαπίστωσαν οι επιμελητές του μουσείου, δεν είχε καρδιά...

Το οξφορδιανό μουσείο τετραπλασίασε τον αριθμό των επισκεπτών του αφότου ξανάνοιξε ανακαινισμένο τις πύλες του το 2009, κόβοντας 1,2 εκατ. εισιτήρια τον πρώτο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, το κοινό πρέπει να περιμένει ως το Σάββατο (26 Νοεμβρίου) για να μπορέσει να θαυμάσει εκείνο που επί γενεές επισκεπτών υπήρξε το πιο ενδιαφέρον τμήμα του μουσείου: τις μούμιες και τις αιγυπτιακές συλλογές που καλύπτουν 5.000 χρόνια ιστορίας, όπως και τα αντικείμενα το μουσείο είχε στην κατοχή του από την ίδρυσή του, το 1683.

Σε μια περίοδο, όπου πολλά μουσεία δείχνουν αμηχανία ή δισταγμούς ως προς την έκθεση ανθρώπινων καταλοίπων, το Ashmolean θα παρουσιάσει δυο φορές περισσότερες μούμιες, πολλές εκ των οποίων θα εκτεθούν για πρώτη φορά.

Δείτε το υπόλοιπο άρθρο στο www.arxaiologia.gr