Ταρίχευση

Εισαγωγή

Στον σύγχρονο κόσμο, κανένα αρχαίο εύρημα δεν εντυπωσιάζει τόσο πολύ όσο οι αιγυπτιακές μούμιες. Μάλιστα στη συνείδηση των σύγχρονων ανθρώπων, ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένος με την μουμιοποίηση, ή αλλιώς ταρίχευση, των νεκρών. Η ίδια λέξη «μούμια» φέρνει στο μυαλό τη στενή σχέση των αρχαίων Αιγυπτίων με τον θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή, η οποία όμως προέκυπτε από την αγάπη τους για την ίδια τη ζωή. Η τεχνική της ταρίχευσης μαζί με την όλη προετοιμασία του τάφου και των αντικειμένων που συνόδευαν τον νεκρό δηλώνουν αυτή την ανάγκη για συνέχεια της επίγειας ζωής μετά θάνατον.

Προέλευση της λέξης«μούμια»

O όρος προέρχεται από την αραβική λέξη «mumiya» που σημαίνει ένα είδος πίσσας, ασφάλτου και πιστευόταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Η πίσσα αυτή βρίσκονταν στο λεγόμενο «Βουνό της Μούμιας» στην Περσία (σημερινό Ιράν).

Αρχαίες αναφορές για την μουμιοποίηση (ή ταρίχευση)

1. Αιγυπτιακές πηγές
Από τον μικρό αριθμό των αιγυπτιακών πηγών, κυρίως τις στήλες, τα όστρακα με γραφή και τους παπύρους, συνάγεται ότι ο συνολικός καιρός για τηνολοκλήρωση της διαδικασίας της μουμιοποίησης ανέρχεται στις εβδομήντα ημέρες. Οι μαρτυρίες αυτές περιλαμβάνουν προσευχές, τεχνικές εφαρμογής επιδέσμων και ελαίων σε κάποια μέρη του σώματος. Δυστυχώς όμως υπάρχουν μεγάλα κενά όσον αφορά σε πρώιμα στάδια ταρίχευσης, καθώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, απουσιάζουν οι αρχαίες αιγυπτιακές απεικονίσεις της ταρίχευσης. Τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί απεικονίζουν κάποιες τελετές και προσφορές, αλλά πουθενά δεν υπάρχει ρεαλιστική απεικόνιση της ταρίχευσης (Εικ. 1)