Ναύκρατη- Ένα μικρό άγαλμα δίνει φήμη στην πόλη

Το σχέδιο είναι του Σωτήρη Στέλιου

Ο Περικλής σήμερα ήρθε στο σχολείο ντυμένος σαν γαμπρός! Το πήρε πολύ σοβαρά που θα μας μιλούσε για την Ναύκρατη. Ο δάσκαλος που πάντα φορά ένα απλό τζην παντελόνι με κόπο συγκράτησε το χαμόγελό του.

-Έλα, Περικλή μου, να μας μιλήσεις για την Ναύκρατη.

Ο Περικλής φούσκωσε σαν πετεινός.

-Θα σκάσει από το φούσκωμα, ψιθύρισε ο Γρηγόρης και ευτυχώς δεν τον άκουσε ο Περικλής, γιατί θα γινόταν ο πόλεμος της Τροίας!!!!!

Ανέβηκε στην έδρα ο Περικλής και άρχισε να μιλά χωρίς να κοιτάζει τις σημειώσεις του. Τα είχε μάθει απ'έξω!!!!!!!!!!!!!

"Η Ναύκρατη υπήρξε μια γνήσια ελληνική πόλη καταμεσής της Αιγύπτου, εκείνα τα πολύ μακρινά χρόνια. Δεν ξέρουμε αν την έχτισαν Έλληνες. Εκείνο που ξέρουμε είναι πως υπήρξε η πρώτη ελληνική οργανωμένη παροικία στην Αίγυπτο, μια αυτόνομη ουσιαστικά πολιτεία. Πόλη κυρίως εμπορική, καλλιέργησε και τα Γράμματα και τις Τέχνες. Στη Ναύκρατη, οι Έλληνες ιδρύσανε το περίφημο Ελλήνιο, κέντρο συνεργασίας των κατοίκων της, χωρίς διάκριση καταγωγής. Εκλέγανε τους άρχοντές τους για ένα χρόνο. Στη φήμη της Ναύκρατης, έπαιξε ρόλο κι ο μικρός ναός της Αφροδίτης. Και να πώς:

Ο Ηρόστρατος από τη Ναύκρατη, γύριζε από την 23η Ολυμπιάδα, το 690 π.Χ. πέρασε από την Πάφο της Κύπρου, μπήκε στον περίφημο ναό της Αφροδίτης και πήρε ένα μικρό άγαλμά της.

Όταν έφτανε στις ακτές της Αιγύπτου, ξέσπασε μεγάλη καταιγίδα. Οι επιβάτες γονατιστοί παρακαλούσαν τη θεά να τους σώσει. Η θεά όχι μόνο τους έσωσε, αλλά γέμισε και το πλοίο μυρσίνες. Όταν πια φτάσανε στη Ναύκρατη, έτρεξαν όλοι στον ναό της, στεφανώθηκαν με μυρσίνες και ευχαριστούσαν τη θεά. Καθιερώθηκε, λοιπόν, να στεφανώνονται με τα κλαδιά του φυτού αυτού οι πιστές της θεάς. Οι Ρωμαίοι διατήρησαν το έθιμο μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ.

Ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο Εκαταίος, είχε τόσα ακούσει για την όμορφη αυτή πόλη, που αποφάσισε να την επισκεφτεί. Πρώτο του μέλημα ήταν να πάει στον ναό της Αφροδίτης να προσκυνήσει και να στεφανωθεί με το αγαπημένο φυτό της θεάς, τη μυρσίνη. Ύστερα τριγύρισε στην πόλη, πήγε στο Ελλήνιο, θαύμασε τους εμπόρους που φόρτωναν στα καράβια του κόσμου τα καλά, θαύμασε που όλοι μιλούσαν ελληνικά κι έγραψε το πρώτο ταξιδιωτικό της γραμματολογίας μας, που δυστυχώς χάθηκε".

Η αλήθεια είναι πως ο Περικλής τα έλεγε τόσο ωραία, που μας είχε καθηλώσει όλους, ακόμα και τον δάσκαλο.

Ο Περικλής σταμάτησε. Από τα πολλά χειροκροτήματα αναστατώσαμε το σχολείο. Τα άξιζε! Ο δάσκαλος προχώρησε και του έσφιξε το χέρι:

-Μπράβο, αγόρι μου. Έχεις έναν αέρα όταν διηγείσαι. Θα σου ταίριαζε να γίνεις πολιτικός. Για την άλλη Παρασκευή η Σοφία θέλει να μας διηγηθεί μια πολύ όμορφη ιστορία: "Ένα χρυσό σανδάλι στο κεφάλι του Ψαμμίτιχου" .

Πώς περιμέναμε να έρθει η άλλη Παρασκευή. Τριγυρίσαμε τη Σοφία να μας πει την υπόθεση, αλλά βράχος η Σοφία.

-Να έχετε υπομονή ως την άλλη Παρασκευή, μας έλεγε.

Αχ, πότε θα έρθει!

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά:

1. Ζωγράφισε τον Περικλή ντυμένο επίσημα!
2. Ζωγράφισε το μικρό άγαλμα της Αφροδίτης.
3. Κατασκεύασε ένα στεφάνι με μυρσίνη.

Το σχέδιο είναι του Σωτήρη Στέλιου.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:


Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό, 154.51.