Η Κοιλάδα των Βασιλέων
Παρόλο που όλα τα παιδιά ξέραμε πως στην Κοιλάδα αυτή ήταν οι τάφοι πολλών Φαραώ, καθόλου δεν ενοχληθήκαμε, όπως νομίζουν πολλοί μεγάλοι, πως ακούμε θάνατο και τρέμουμε. Δεν είναι καθόλου έτσι.
Έφτασε η Παρασκευή, η ημέρα της χαράς! Όλοι είχαμε κέφια. Εγώ το μόνο που γνώριζα από την κυρία Δημητρίου είναι πως 64 από τους Αιγύπτιους Φαραώ είχαν εκεί λαξεμένους τους ανακτορικούς τάφους τους. Eυτυχώς δεν με άφησε παραπονεμένη η “Μαύρη τουλίπα”. Μου έστειλε πάλι ένα πολύ όμορφο κείμενο. Θα το δώσω στον δάσκαλο, αλλά πια λέω την αλήθεια και δεν έχω τύψεις. Πότε θα λυθεί το μυστήριο αυτό δεν ξέρω, αλλά για να πω όλη την αλήθεια με γοητεύει. Το σίγουρο είναι πως όποιος τα γράφει έχει μεγάλο ταλέντο, καλά το λέει ο δάσκαλος. Ακόμα σίγουρο είναι πως γνωρίζει κάποιο από τα παιδιά της τάξης και μαθαίνει τι μάς έχει βάλει ο δάσκαλος κάθε φορά.
Μόλις μπήκε στην τάξη ο δάσκαλος με ρώτησε με ενδιαφέρον:
-Έχουμε “Μαύρη τουλίπα” σήμερα, Νάντα;
-Έχουμε, κύριε.
-Έλα να μας το διαβάσεις. Κι εσείς, παιδιά, να προσέχετε πώς γράφει ένα ταλαντούχο άτομο.
Τα παιδιά περίμεναν ανυπόμονα. Η “Μαύρη τουλίπα” μάς είχε ξυπνήσει το αστυνομικό μας δαιμόνιο. Άρχισα να διαβάζω:
“Στον καυτερό ήλιο, ανάμεσα από δυο σειρές τραχιά βουνά, καταστάλαξε το μεγαλείο των Φαραώ. Εκεί, σε μια γη που δεν γνώρισε ποτέ τη δροσιά του νερού, άνθρωποι σκάψανε τα σπλάχνα της, γυρέψανε την πιο κρυφή γωνιά της, να μην τους δει μάτι ανθρώπινο πια, τους Φαραώ, που τώρα, μούμιες απαίσιες στη σαρκοφάγο τους προσμένουνε το άγνωστο. Κοιλάδα των Βασιλέων. Επί αιώνες έθαβαν εδώ τους ηγεμόνες της μυθικής Θήβας, σ’ ένα περιβάλλον που αποπνέει το θάνατο. Ζωντανοί σκάβανε τους τάφους τους. Στον τάφο του Σέτη του 1ου, έναν από τους μεγαλύτερους, κάθε γωνιά είναι κατάστικτη από ιερογλυφικά. Όσο περισσότερο ζούσαν οι Φαραώ, τόσο βαθύτερα σκάβανε τα σπλάχνα της γης. Κι έπειτα τα σκεπάζανε με επιγραφές, με σχέδια, με παραστάσεις. Όσο κατεβαίνουμε η μυρωδιά του θανάτου μάς παραστέκει. Πρώτα ο ψεύτικος τάφος, να ξεγελιούνται οι κλέφτες. Κι ύστερα άλλος βαθύτερα. Κι έπειτα o τρίτος, ο αληθινός. Από τους πιο εντυπωσιακούς τάφους, ο Τάφος του Αμένοφη του 2ου. Κι ακόμη εκείνος του Ραμσή του 6ου με τα παράξενα ζώα και τα φίδια και τους σκλάβους και τους θεούς με τις αλλόκοτες κομμώσεις και τη βάρκα την ιερή και τις μούμιες. Επιγραφές διαδέχονται η μια την άλλη που λένε για τον νεκρό, κι άλλες με ύμνους που ο ίδιος λέει στο θεό ζητώντας συγχώρεση.
Λιγότερο πλούσιοι οι τάφοι των βασιλισσών και των πριγκίπων, δεν παύουν να γοητεύουν με τη μυστηριακή τους ατμόσφαιρα.
Λένε, πως οι άνθρωποι που σκάψανε τους τάφους αυτούς με την επίβλεψη των ιερέων, δεν ξαναείδανε πια τους δικούς τους. Ξεψυχήσανε από τις στερήσεις, στην κόλαση αυτή και όσοι πάλι επιζήσανε τους σκοτώσανε για να μη μαρτυρήσουν τα θαυμαστά που είδαν τα μάτια τους. Μπορεί να σκάψανε τη γη διακόσια και τριακόσια μέτρα βάθος, έπειτα κλείσανε την είσοδο. Ρίξανε χώμα και πέτρες, να χαθούν τα ίχνη τους. Ένας φελλάχος το 1874 σκάβοντας ένα βαθύ πηγάδι βρέθηκε μπροστά σε τάφο. Απ’ εκεί αρχίζει μια μεγάλη ιστορία. Να ο Αμένοφης ο 2ος, που βρέθηκε με τα λουλούδια ακόμα που τον στολίσανε, να ο πρίγκιπας Μακερπρέ με τους θησαυρούς του κι άλλοι κι άλλοι… Όμως όλους τους σκέπασε η φήμη του Τουταγχαμών. Το 1922 ο Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του μέσα σ’ ένα παραμυθένιο κόσμο θησαυρών. Κατέπληξαν όλο τον κόσμο οι θησαυροί αυτοί. Έργα τέχνης θαυμάσια, δείγματα μοναδικά της ακμής της Αρχαίας Αιγύπτου. Τώρα όλοι αυτοί οι θησαυροί βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου. Ένας- ένας, όσοι ανοίξανε τον τάφο του Τουταγχαμών, σύντομα πεθάνανε. Είπανε πως ο Φαραώ δεν τους συγχώρεσε που του ταράξανε την ησυχία. Μόνο ο Κάρτερ έζησε, να διαψεύδει τον κανόνα!”
-Εξαιρετικό και πάλι το κείμενο της “Μαύρης τουλίπας”. Εξαιρετικό. Ας είναι καλά όποιος ή όποια τα γράφει. Βοηθά πολύ τη δουλειά μας, είπε ο δάσκαλος. Την άλλη Παρασκευή θα σας διηγηθώ μια ιστορία για τον Φαραώ Τούθμωσι.
-Θα καθίσουμε στα χόρτα, κύριε;
-Αν δεν βρέξει, θα καθίσουμε.
Γύρισα στο σπίτι σκεπτική. Δεν έχω πάει να δω τον τάφο του πατέρα στην Άνω Αίγυπτο. Ούτε λέω τίποτα στη μητέρα για να μην την λυπήσω...
Συνεχίζεται
Ιδέες για τα παιδιά:
1. Ζωγράφισε όπως την φαντάζεσαι την Κοιλάδα των Βασιλέων.
2. Ζωγράφισε θησαυρούς του Τουταγχαμών.
3. Γράψε τι επιγραφή θα έβαζες σε τάφο Φαραώ, αν ζούσες εκείνη την
εποχή.
Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση :
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]
- Εκτυπώσιμη μορφή
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
- Send by email