Ένα πανηγύρι για τον Ραμσή !
Σήμερα έχει ζέστη καλοκαιρινή. Μαθήματα έχουμε πολλά, αλλά είναι Παρασκευή!!!!!!!!!!! Η τελευταία ώρα είναι πάντα ώρα χαράς. Πανηγύρι για το Ραμσή δεν βρήκε κανένα παιδί. Ούτε η “Μαύρη τουλίπα”! Άνοιξα πολλές φορές τον υπολογιστή μου, τίποτα. Ο δάσκαλος έδειξε μεγάλη κατανόηση. Ίσως το περίμενε κιόλας.
-Αντί για πανηγύρι, μπελάδες σάς έβαλα, είπε χαμογελαστός. Θα σας διαβάσω κάτι που έγραψα εγώ, για να μην λέτε πως μόνο εσείς κουράζεστε.
-Να πάμε στην αυλή, κύριε;
-Να πάμε.
Κατεβήκαμε και καθίσαμε κάτω από το μεγάλο πλατάνι.
-Σαν τον Ιπποκράτη είστε, κύριε, που μάζευε τους μαθητές του κάτω από ένα πλατάνι στην Κω, είπε ο Περικλής.
-Αν είχε μαθητές σαν εσάς, θα ήταν ευτυχισμένος, συμπλήρωσε ο δάσκαλος.
Έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρτί και μας διάβασε:
“Θα ταξιδέψουμε σήμερα με τη φαντασία μας αιώνες πίσω. Έφτασε η μέρα της γιορτής του Ραμσή. Γίνεται μια φορά το χρόνο. Μεγάλη γιορτή! Η πομπή θα περάσει από το δρόμο με τις σφίγγες που έχουν μορφή κριαριού. Το κριάρι ήταν το αγαπημένο ζώο του Ραμσή. Οι ιερείς φορούν τα καλά τους άμφια. Στη μεγάλη αυλή ξεγδέρνουν ένα κριάρι και με τη ζεστή ακόμη προβιά τυλίγουν ένα είδωλο για να πάρει ζωή από τη φλόγα που έσβηνε στα σπλάχνα του κριαριού. Προχωρούν ψάλλοντας ύμνους σ’ έναν κεντρικό διάδρομο κι ύστερα μπαίνουν στη μεγάλη αίθουσα με τις γιγάντιες κολώνες. Φτάνουν στο άδυτο, εκεί που βρίσκεται η Ιερή Βάρκα. Την τραβούν και την βγάζουν στο φως να χαρεί τον ήλιο και τις ψαλμωδίες. Οι ιερείς ετοιμάζουν τη μεγάλη πομπή. Όλα είναι καμωμένα για να καταπλήξουν. Η πομπή βαδίζει ανάμεσα στις κολώνες. Ένα όργιο σχεδίων και παραστάσεων. Μπαίνει στην Ιερή Λίμνη, που κανένας δεν ξέρει από πού έρχεται, από πού πηγάζει. Νερά ακίνητα σχεδόν, που μόλις ρυτιδώνονται στο φύσημα του αέρα. Καθρεφτίζονται σ’ αυτά οι τρανοί ναοί και οι οβελίσκοι. Πάπιες πηγαινοέρχονται. Σπουργίτια πετάνε.
Ο ήλιος να καίει κι ο λαός να πιστεύει πως δροσίζεται με τις ακτίνες του! Η Ιερή Βάρκα μπαίνει στη Λίμνη. Από τις όχθες την ραίνουν με λουλούδια. Βραδιάζει. Το θέαμα είναι μοναδικό. Ο λαός σκύβει και προσκυνά. Σε λίγο θα αρχίσει η νυχτερινή γιορτή, με δεήσεις και ψαλμωδίες”.
Χειροκροτήσαμε το δάσκαλο. Ένα πουλί τιτίβιζε πάνω στο πλατάνι. Κάναμε απόλυτη ησυχία για ν’ ακούσουμε το τραγούδι του. Ο ήλιος τρεμόπαιζε μέσα από τα φυλλώματα. Μια γαλήνη χύνεται στις καρδιές μας. Μια ευδαιμονία.
-Σας ευχαριστώ, κύριε, για όσα κάνατε για την άλλη, την αληθινή μου πατρίδα.
-Δεν τα έκανα εγώ, Νάντα .Όλοι μαζί εργαστήκαμε. Πάμε τώρα στην τάξη, γιατί ο ήλιος άρχισε να καίει.
Μια αλησμόνητη μέρα.
Συνεχίζεται
Ιδέες για τα παιδιά:
1. Ζωγράφισε έναν πλάτανο και από κάτω τα παιδιά και τον δάσκαλο.
2. Κατασκεύασε ή ζωγράφισε την ιερή βάρκα, όπως την φαντάζεσαι.
3. Γράψε με τη φαντασία σου τι θα ζητούσαν στις παρακλήσεις τους από τον Ραμσή οι απλοί άνθρωποι.
Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [15451]
- Εκτυπώσιμη μορφή
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
- Send by email