Τα παιδιά του Φαραώ Ψαμμίτιχου μαθαίνουν Ελληνικά !

Το σχέδιο είναι του Αλέξανδρου Νίκα

Η Παρασκευή έγινε η πιο χαρούμενη μέρα μας. Αιτία ήταν η συνεργασία που κάναμε για την Αρχαία Αίγυπτο. Και ο δάσκαλος ήταν ολογέλαστος. Μουτρωμένος έμενε μόνο ο Περικλής. Καθώς ξεφύλλιζε ο δάσκαλος τα χαρτιά που του είχαμε δώσει, μιλούσε συγχρόνως. Δεν άφηνε λεπτό να πάει χαμένο.

"Με τη φαντασία σας, παιδιά μου, πηγαίνετε πολύ-πολύ πίσω στο χρόνο. Η μεγάλη ακμή του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, οφείλεται στον φιλελληνισμό του Ψαμμίτιχου. Διέδωσε τη γλώσσα μας στις τάξεις του λαού του, αρχίζοντας από τα παιδιά του. Όπως έγραψε ο Ηρόδοτος: "και παίδας παρέβαλε αυτοίσι Αιγυπτίους την Ελλάδα γλώσσαν εκδιδάσκεσθαι". Στάθηκε σε ένα χαρτί.

Ποιος έγραψε αυτό το χιουμοριστικό κείμενο;

-Εγώ, κύριε, είπε ο Γρηγόρης, το πιο καλόκαρδο και σκανταλιάρικο παιδί της τάξης.

Ο πατέρας του ήταν μεγάλος ζωγράφος, αλλά το παιδί είχε μια σεμνότητα, που το έκανε αγαπητό αμέσως σ' όλα τα παιδιά και στους δασκάλους. Μόνο ο Περικλής τον ζήλευε και τον φώναζε περιφρονητικά "κουλτουριάρη".

Καθώς ο δάσκαλος διάβαζε το κείμενο του Γρηγόρη γελούσε με την καρδιά του.

-Έλα, Γρηγόρη, να μας το διαβάσεις εσύ.

Και ο Γρηγόρης άρχισε:

"Ο Νεχώ, ο γιος του Φαραώ, δυσκολευόταν πολύ να μάθει ελληνικά. Όλο γκρίνιαζε:

-Πατέρα, είναι και τα ιερογλυφικά σαν σκουλήκια, θα έχουμε τώρα και τα ελληνικά που μοιάζουν με φίδια; Δεν μπορώ άλλο! Θα σπάσει το κεφάλι μου! Ζωολογικός κήπος θα γίνει το κεφαλάκι μου! Δεν θέλω να μάθω να γράφω, πάει τέλειωσε!

Ο Ψαμμίτιχος κοίταξε απελπισμένος τον Έλληνα δάσκαλο.

Αυτός ήταν ένας πανέξυπνος άντρας που ήξερε να "δαμάζει" τα ζωηρά παιδιά μ' ένα δικό του τρόπο.

Άρχισε να μαθαίνει στο παιδί του Φαραώ ιστορίες από την "Οδύσσεια" του Ομήρου, που είναι γεμάτη περιπέτειες. Αυτό ήταν! Ο Νεχώ έμαθε ελληνικά και ο Ψαμμίτιχος καμάρωνε.

O Ψαμμίτιχος, που είχε και στρατηγική ιδιοφυϊα, προχώρησε πέρα από τον πρώτο καταρράκτη του Νείλου με στρατιώτες Μιλήσιους. Στην εκστρατεία αυτή οφείλουμε την ελληνική επιγραφή του ναού του Άμμωνα της Νουβίας, γραμμένη στην ιωνική διάλεκτο. Ο ιστορικός Μαλλέ στο σύγγραμμά του "Οι πρώτες εγκαταστάσεις Ελλήνων στην Αίγυπτο" γράφει: "ο Ψαμμίτιχος, όρισε για τη διανομή τους μια τοποθεσία που ονομάστηκε "Στρατόπεδο". Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο για "τοποθεσία", αλλά για παραχώρηση γης στους νέους αποίκους. Για αντάλλαγμα, αναλαμβάνανε την άμυνα της χώρας που τους δέχθηκε. Οι ανασκαφές, έφεραν στο φως ένα στρατόπεδο τέτοιο, καταυλισμό μισθοφόρων που είχαν δικαίωμα να καλλιεργούνε τη γη. Αποδείχθηκε μάλιστα, ότι ανάμεσά τους ήταν και Κυπραίοι. Αργότερα τους επέτρεψε να χτίσουν μια νέα πόλη, τη Ναύκρατη. Σιγά-σιγά όλοι οι Αιγύπτιοι του Δέλτα μιλούσαν ελληνικά!!!!!!!! Στους Έλληνες δασκάλους στέλνανε τα παιδιά τους οι άρχοντες να μάθουν γράμματα. Μια νέα τάξη, των ελληνομαθών, έρχεται στο προσκήνιο. Μπορεί να δυσαρέστησε τους πατριώτες Αιγύπτιους, όμως σαν πέθανε ο Ψαμμίτιχος η χώρα ήταν πανίσχυρη κι ενωμένη. Ο γιος του ο Νεχώ [Νεκάω 2ος] μιλούσε πια τέλεια ελληνικά. Μαζί με τους Έλληνες έφτασε στη Συρία νικητής. Μαζί τους γύρισε στην Αίγυπτο για να προσφέρει στον Απόλλωνα τη στολή που φορούσε στις μάχες. Στα χρόνια του οι Έλληνες πλήθυναν. Οι δυο τους πόλεις, το Πηλούσιο και η Κάνωβος, που πριν ήταν στρατόπεδα, γίνηκαν κέντρα Ελληνισμού ανθηρά, αλλά κι εστίες κοσμοπολιτισμού με τους Εβραίους και τους Σύριους."

Χειροκροτήσαμε τον Γρηγόρη με όλο μας τον ενθουσιασμό. Το άξιζε. Χειροκρότησε κι ο δάσκαλος .

-Μπράβο, Γρηγόρη. Υπέροχη εργασία έκανες. Την άλλη Παρασκευή παιδιά, θα διαβάσουμε ένα νόστιμο κείμενο της Σοφίας, πάλι για τον Ψαμμίτιχο.

-Δεν είναι καλύτερα να μιλήσουμε για την Ναύκρατη πρώτα, αφού την ανέφερε ο Γρηγόρης, είπε ο Περικλής με ύφος καθηγητή πανεπιστημίου! Εμείς πήγαμε να διαφωνήσουμε, αλλά μάς πρόλαβε ο δάσκαλος.

-Ναι, Περικλή μου, δίκιο έχεις. Θα ταξιδέψουμε νοερά στην Ναύκρατη. Έχεις στοιχεία ή να ψάξουν τα παιδιά;

-Έχω πολλά, είπε ο Περικλής φουσκώνοντας πάλι σαν πετεινός.

Ο δάσκαλος χαμογέλασε με καλοσύνη.

Πόσο γρήγορα τελειώνουν οι ώρες κάθε Παρασκευή! Κανένα παιδί δε βαριέται. Γυρίζω σπίτι πεταχτή σαν πεταλούδα και διηγούμαι στην κυρία Δημητρίου και στην μητέρα τι έμαθα για την άλλη μου πατρίδα, που σιγά- σιγά μου φανερώνει τα μυστικά της.

Συνεχίζεται

Ιδέες για τα παιδιά:

1. Ζωγραφίστε τον Νεχώ να μαθαίνει Ελληνικά.
2. Γράψτε με τη φαντασία σας ποιο θα ήταν το πρώτο μάθημα που έκανε ο δάσκαλος στο Νεχώ.
3. Ζωγράφισε την Ροδόπη.

Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό, 15451.