H σύζυγος του Τουτανκχαμών στο στόχαστρο του Zahi Hawass
Έναν νέο τάφο της Κοιλάδας των Βασιλέων γνωστό ως ΚV 64 ετοιμάζεται να ανασκάψει ο Zahi Hawass, με την ελπίδα ότι ο χώρος χρησίμευσε ως τελευταία κατοικία της συζύγου του φαραώ Τουτανκχαμών. Η Ανκχεσεναμών, όπως ονομαζόταν, ήταν η τρίτη από τις έξι κόρες του «αιρετικού» φαραώ Ακενατών με τη διάσημη βασίλισσα Νεφερτίτι. Ξεκίνησε τη ζωή της με το όνομα Ανκεσενπαατών, το οποίο άλλαξε με την «επιστροφή» τη ίδιας και του συζύγου της στο παραδοσιακό αιγυπτιακό λατρευτικό σύστημα - το οποίο ο πατέρας της είχε αμφισβητήσει με την εισαγωγή του Ατών (ηλιακού δίσκου) ως υπέρτατης θεότητας. Εξαφανίζεται μυστηριωδώς από την ιστορία μετά το θάνατο του συζύγου της και μέσα σε εικασίες για εμπλοκή της σε διπλωματικό σκάνδαλο με την αντίπαλη για την Αίγυπτο αυτοκρατορία των Χετταίων και πιθανό γάμο της με τον επόμενο φαραώ Άυ.
Γειτονικά με τους άλλους δύο τάφους, ένας χώρος γνωστός ως ΚV 64 στη χαρτογραφία της διάσημης βασιλικής νεκρόπολης δεν είναι παρά μια ανωμαλία στις μετρήσεις με ραντάρ που είχαν γίνει στην περιοχή από τον Nicholas Reeves το 2000, γειτονική με τον τάφο του Τουτανκχαμών (ΚV 62). Αν ο θάνατος του Τουτανκχαμών ήταν τόσο αιφνίδιος ώστε να ταφεί ο φαραώ σε έναν μικρό και πρόχειρα διακοσμημένο τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων και δεδομένου ότι τα ευρήματα στον πρόσφατα εντοπισμένο τάφο KV 63 χρονολογούνται γύρω στην ίδια περίοδο με τη δράση της Ανκχεσεναμών, δεν αποκλειόταν o KV 64 να χρησιμοποιήθηκε για μια ταφή της ίδιας περιόδου. Ήδη όμως, ο Zahi Hawass έχει απορρίψει τη θέση αυτή ως πιθανό ΚV 64 καθώς έχει ήδη εκτελέσει εκεί δοκιμαστικές τομές αλλά αναφέρει ότι έχει στοιχεία, τα οποία δεν έχει παρουσιάσει ακόμη.
Μέχρι στιγμής, ο διάσημος αρχαιολόγος ηγείται αποστολής που ασχολείται γεωλογικές μετρήσεις και ανασκαφές στην περιοχή του Ντάχσουρ. Εκεί έχουν όντως εντοπιστεί αξιόλογα δείγματα ύπαρξης πυραμίδας χρονολογούμενης κατά πάσα πιθανότητα στην 13η Δυναστεία. Σύμφωνα με τον Χαουάς, η περιοχή εντοπίστηκε μετά από δορυφορική φωτογράφηση και οι ανασκαφές έχουν ξεκινήσει, ενώ ο ίδιος ελπίζει και πάλι να φέρει στο φως κάποιον βασιλιά. « Δεν ξέρουμε το όνομα του βασιλιά ακόμη» λέει.
Πηγή: Aρχαιολογία Online 04/01/11
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
- Εκτυπώσιμη μορφή
- Send by email