Αυτόνομες οι αρχαιότητες στην Αίγυπτο

News image uploaded 08/03/2011 - 19:16: see link for credits

Δεν συγχωνεύεται τελικά με το Υπουργείο Πολιτισμού το υπουργείο Αρχαιοτήτων, που ονομάζεται όμως ξανά Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Almasry Alyoum την περασμένη Κυριακή, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Essam Sharaf είχε ειδικές συναντήσεις με προσωπικότητες της αιγυπτιακής πολιτικής με σκοπό τη στελέχωση διαφόρων υπουργείων, μεταξύ των οποίων και του «Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων». Η ονομασία μαρτυρούσε την πιθανότητα ενσωμάτωσης του θώκου του απερχόμενου Ζάχι Χαουάς με το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά όμως από κινήσεις διαμαρτυρίας αρχαιολόγων την Κυριακή και τη Δευτέρα, η ενσωμάτωση του τομέα των αρχαιοτήτων στο υπουργείου Πολιτισμού δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα, οι αρχαιότητες εμπίπτουν τελικά στην αρμοδιότητα ενός Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων που εξαρτάται άμεσα από την κυβέρνηση (Cabinet). Η κίνηση θα πρέπει να συνδεθεί βέβαια και με την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις αρχαιότητες, οι οποίες έχουν δεχθεί πλήγμα από συχνές επιδρομές ληστών σε απομονωμένες αρχαιολογικές θέσεις καθώς και αποθήκες αρχαίων. Στα πλαίσια της προστασίας των αρχαιοτήτων, ο δρ Μοχάμεντ αμπντ-ελ-Μακσούντ, στενός συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, προχωρά σε σχέδιο μεταφοράς απομακρυσμένων κινητών ευρημάτων, όπως της Ανατολικής Καντάρα (Σινά), στο Μουσείο του Καΐρου.

Φαίνεται ότι με την επικείμενη δημιουργία κυβέρνησης – ήδη έχουν οριστεί οι υπουργεί Εσωτερικών και Εξωτερικών ενώ αναμένεται και ο διορισμός νέου επικεφαλής Αρχαιοτήτων - , το πρόβλημα ασφάλειας στις αποθήκες αρχαίων θα μειωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον για την προστασία της κληρονομιάς τους μέσα από κινήσεις για να επηρεάσουν θετικά την αναδιοργάνωση του τομέα της προστασίας και διαχείρισης αρχαιοτήτων.

Ζέτα Ξεκαλάκη, Αρχαιολογία Online, με πληροφορίες από Reuters, Almasry Alyoum, Al Αhram και Al Jazeera, 08/3/11

Βρείτε το πλήρες κείμενο και σχετικές συνδέσεις στον ιστότοπο www.arxaiologia.gr

Z.Ξ.