Ματαιώνεται το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιγυπτιολόγων στο Κάιρο

News image uploaded 09/08/2011 - 15:18: see link for credits

Τη ματαίωση του 12ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αιγυπτιολόγων (ICE)που θα πραγματοποιούνταν στο Κάιρο το 2012 ανακοίνωσε χτες στην επίσημη ιστοσελίδα της η Διεθνής Ένωση Αιγυπτιολόγων (ΙΑΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρό της Τζέιμς Άλεν, οι Αιγύπτιοι διοργανωτές συνέστησαν στην Ένωση να ματαιώσει το συνέδριο λόγω της μεταβατικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους. Ανακοινώνεται επίσης ότι η ένωση δέχεται προτάσεις φιλοξενίας του συνεδρίου από άλλους διοργανωτές σε άλλη τοποθεσία, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 31η Δεκεμβρίου 2011.

Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη διεθνή αιγυπτιολογική κοινότητα. Σχόλια σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σε σχετικά ιστολόγια συστήνουν ότι για την απόφαση έπαιξε ρόλο η απομάκρυνση του πρώην υπουργού Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, ο οποίος ηγούνταν της διοργάνωσης, από τη θέση του. Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων και άλλων ερευνητών ειδικευμένων σε αιγυπτιακά θέματα τάσσονται κατά της απόφασης της IAE, δηλώνοντας τη στήριξή τους στις προσπάθειες για πολιτειακή αλλαγή που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Αιγυπτιολόγων θεωρείται η κορυφαία διοργάνωση σε σχέση με τον επιστημονικό αυτό τομέα και λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικό μέρος του κόσμου. Το τελευταίο συνέδριο, το 10ο στη σειρά, είχε πραγματοποιηθεί το 2008 στη Ρόδο βάζοντας επίσημα την Ελλάδα στο χάρτη της παγκόσμιας Αιγυπτιολογίας.