Μινωίτες και Αιγύπτιοι
-Κύριε, σήμερα ο Περικλής πρέπει να καθίσει κοντά στην Νάντα είπε ο Γρηγόρης με δυνατή φωνή. Ένιωσα τα μάγουλά μου να κοκκινίζουν.
-Γιατί να γίνει αυτή η αλλαγή, Γρηγόρη;
-Γιατί ο Περικλής είναι μισός Κρητικός, αφού η μαμά του είναι από την Κρήτη και η Νάντα από την Αίγυπτο. Δεν είναι το σημερινό μας μάθημα «Μινωίτες και Αιγύπτιοι σύμμαχοι;»
Τα μάτια του Περικλή πετούσαν φλόγες. Να καθίσει ο υπερήφανος σαν κοκόρι, Περικλής δίπλα σε μένα την μαύρη Αιγυπτία;
-Ας μείνουν στις θέσεις τους, είπε ο δάσκαλος που αντιλήφθηκε την αμηχανία του Περικλή. Διάβασέ μας, Γρηγόρη, τι ετοίμασες.
Ο Γρηγόρης άρχισε να διαβάζει και να ρίχνει κάθε τόσο βλέμματα με νόημα στον Περικλή, που έβραζε από το θυμό του :
«Ας αρχίσω λοιπόν: Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Γκαζάλ, εντοπίζει την πρώτη επαφή Ελλήνων και Αιγυπτίων στον 16ο αιώνα π.Χ., όταν οι Μινωϊκοί Κρήτες συμμαχήσανε με τους Αιγυπτίους για να τους βοηθήσουν να διώξουνε τους Υξώς. Οι σχέσεις δηλαδή των δύο λαών αριθμούν τουλάχιστον 34 αιώνες! Οι Αιγυπτιάδες της ελληνικής προϊστορίας, γιοί του θρυλικού Αιγύπτου, αδερφού του Δαναού, που δράσανε στην Ελλάδα, ο Αιγύπτιος της «Οδύσσειας» συνετός άρχοντας της Ιθάκης, αλλά και η ίδια η λέξη «Αίγυπτος» που είναι καθαρά ελληνική, μαρτυρούν τις σχέσεις των δύο λαών από τα πανάρχαια χρόνια. Οι μινωϊκοί Κρήτες αποκαλούσαν την Αίγυπτο Μισρούν κι αυτό το όνομα θα το διατηρήσει ως τα νεότερα χρόνια που λέγεται Μισρ. Η φαραωνική λέξη Γιουνάν, που πολλοί τη θέλουν να εξυπονοεί αποκλειστικά τους Ίωνες, δεν σημαίνει άλλο παρά τη φυλή των Ελλήνων. Με όλα αυτά καταλαβαίνουμε τους δεσμούς που είχαν οι δυο λαοί. Προϊόντα κρητικής κεραμεικής βρέθηκαν σε τάφους της 12ης και 13ης δυναστείας. Κρητικούς θα συναντήσουμε και στις τοιχογραφίες των τάφων ως τη 18η Δυναστεία. Κι αν ο πατέρας του Περικλή ήταν Αιγύπτιος έμπορος εκείνα τα χρόνια, πήγαινε στην Κρήτη και παντρευόταν τη μαμά του, τώρα ο Περικλής θα ήταν μελαψός!»
Χαμός έγινε στην τάξη από τα χειροκροτήματα. Ο Περικλής έβραζε από το θυμό του. Ακόμα κι ο δάσκαλος με κόπο συγκρατούσε τα γέλια του.
-Ωραία μάς τα είπες, Γρηγόρη. Μπράβο, παιδί μου! Για την άλλη Παρασκευή θα διαβάσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον που μας έφερε η Μυρτώ: «Τα παιδιά του Φαραώ μαθαίνουν Ελληνικά». Πού το βρήκες, Μυρτούλα;
-Ο πατέρας μου, μου το διηγήθηκε.
-Πολύ ωραία λοιπόν. Το αφήνουμε για την άλλη Παρασκευή. Για κοίτα σουξέ αυτός ο Ψαμμίτιχος, ψιθύριζε ο δάσκαλος σκασμένος στα γέλια.
Σχολάσαμε κι ήμασταν όλα τα παιδιά γελαστά. Εκτός βέβαια από τον Περικλή…
Συνεχίζεται
Ιδέες για τα παιδιά :
1. Ζωγράφισε έναν Μινωίτη .
2. Ζωγράφισε έναν Αρχαίο Αιγύπτιο.
3. Ζωγράφισε έναν φαραωνικό τάφο με ένα αγγείο Κρητικής προέλευσης μέσα.
Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό, 15451.
- Εκτυπώσιμη μορφή
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
- Send by email