Ένα χρυσό σανδάλι στο κεφάλι του Ψαμμίτιχου !
Περιμέναμε με ενθουσιασμό να έρθει η τελευταία ώρα. Το θέμα ήταν γοητευτικό, αλλά η Σοφία σφίγγα. Τίποτα δεν μας έλεγε. Περίμενε να μπει ο δάσκαλος στην τάξη.
-Έλα, Σοφία, δεν κρατιούνται τα παιδιά. Να σου πω την αλήθεια κι εγώ ανυπομονώ να μάθω πως βρέθηκε το χρυσό σανδάλι στο κεφάλι του Φαραώ.
Η Σοφία, ένα πολύ γελαστό κορίτσι, ανέβηκε στην έδρα και άρχισε η διήγηση:
"Επειδή μιλούσαμε για τη Ναύκρατη, η ιστορία που θα σας διηγηθώ έχει σχέση μ' αυτή την πόλη.
Από τη δόξα της Ναύκρατης σώθηκε το όνομα μιας καλλονής, της Ροδόπης. Και να πώς: Στις αρχές του 6ου αι.π.Χ. η Ροδόπη ζούσε στη Θράκη. Ήταν δούλη του φιλοσόφου Ιάδμονα. Μαζί της δούλος ήταν και ο Αίσωπος. Θαύμαζε την ομορφιά της κι όποτε είχαν χρόνο της διηγόταν τους θαυμάσιους μύθους του. Εκείνη πάλι, αδιαφορώντας για την ασχήμια του, τον άκουγε με προσοχή και τον θαύμαζε. Ο Ιάδμονας κάποτε είχε ανάγκη από χρήματα και πούλησε την όμορφη Ροδόπη στον Ξάνθο που την πήρε μαζί του στην Αίγυπτο, στη Ναύκρατη. Εκείνα τα χρόνια αγόραζε κανείς και πουλούσε δούλους. Την ίδια εποχή ήρθε από την Μυτιλήνη στη Ναύκρατη ο έμπορος Χάραξος, ο αδελφός της ποιήτριας Σαπψώς. Αγάπησε την Ροδόπη, πλήρωσε, την ελευθέρωσε και την πήρε σπίτι του. Επιτέλους ζούσε ήσυχα κι ευτυχισμένα. Για πρώτη φορά στη ζωή της χαιρόταν την ελευθερία, τη θάλασσα και τον ήλιο της Αιγύπτου. Με την ομορφιά της θάμπωνε όσους την έβλεπαν.
Όπως μας λέει ο Στράβων (βιβλίο 17) μια φορά που η Ροδόπη κολυμπούσε στη θάλασσα, ένας αετός άρπαξε από την αμμουδιά το χρυσό της σανδάλι. Πετώντας πάνω από την Μέμφιδα το σανδάλι πέφτει στο κεφάλι του Ψαμμίτιχου, την ώρα που δίκαζε στην αυλή του παλατιού! Πάγωσαν όλοι οι αυλικοί του. Επειδή ο φαραώ αυτός ήταν άνθρωπος ανοιχτόκαρδος, έσκασε στα γέλια. Έσκυψε, πήρε το χρυσό σανδάλι και διέταξε τους ακολούθους του να βρουν την κοπέλα. Την βρήκαν και την παντρεύτηκε!
Δεν σας θυμίζει το παραμύθι της Σταχτοπούτας;"
Χειροκροτήσαμε τη Σοφία.
-Κύριε, όποια κοπέλα θέλει να παντρευτεί να ρίχνει το σανδάλι της στο κεφάλι του άνδρα που θέλει, είπε ο Γρηγόρης, το ζιζάνιο.
-Τώρα πια ξυπνήσαμε οι άνδρες, Γρηγόρη μου, απάντησε ο ετοιμόλογος δάσκαλός μας.
-Σοφία, πολύ σ' ευχαριστούμε. Μπράβο, κορίτσι μου. Την άλλη Παρασκευή θα σας διηγηθώ κάτι εγώ, για να ξεκουράζεστε λίγο!
Γύρισα στο σπίτι και γελούσα μόνη μου, καθώς φανταζόμουν το σανδάλι να πέφτει στο κεφάλι του Φαραώ.
Ιδέες για τα παιδιά:
1. Ζωγράφισε τον Ψαμμίτιχο μ' ένα σανδάλι στο κεφάλι.
2. Ζωγράφισε τον Αίσωπο να λέει τους μύθους του στην Ροδόπη.
3. Ζωγράφισε την Ροδόπη.
Τα χρυσά σανδάλια προέρχονται από τάφο τριών ελασσόνων γυναικών
του Τούθμωση Γ΄ στην περιοχή Wady Gabbanat el-Qurud, δυτικές Θήβες.
Τα χρυσά σανδάλια, που εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art), μιμούνται δερμάτινα αντίστοιχα σανδάλια που θα είχε φορέσει εν ζωή η θανούσα βασίλισσα. 18η Δυναστεία, Βασιλεία του Τούθμωση Γ΄, περ. 1479-1425 π.Χ. .
Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό, 154.51.
- Εκτυπώσιμη μορφή
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
- Send by email