Πτολεμαίοι
Ο δάσκαλος μπήκε, όπως πάντα, γελαστός.
- Νάντα, έχουμε σήμερα “Μαύρη τουλίπα”;
-Έχουμε, κύριε.
Ο άγνωστος που στέλνει κείμενα στον υπολογιστή μου, έχει γίνει πια μέρος της δουλειάς μας. Και όσα κείμενα μού έχει στείλει είναι όλα εξαιρετικά. Ίσως είναι κάποιος συγγραφέας, κάποιος Αιγυπτιολόγος, ποιος ξέρει; Άρχισα να διαβάζω:
“Αυτή η περίοδος μετά τον Μέγα Αλέξανδρο ονομάστηκε Ελληνιστική και έχει πολλές ένδοξες σελίδες. Οι Πτολεμαίοι είναι οι διάδοχοί του παλικαριού που πέθανε τόσο νέος. Προσπάθησαν να τα έχουν καλά με το ντόπιο στοιχείο. Για να εξουδετερωθεί η εσωτερική αντίδραση λατρέψανε τους θεούς τους. Λάτρεψαν τον Σέραπι. Φυσικά ο ανταγωνισμός μεταξύ τους ήταν μεγάλος. Ο Πτολεμαίος ο Β΄ ο Φιλάδελφος παντρεύτηκε την αδελφή του την Αρσινόη και οι Έλληνες φρύαξαν.
-Ο Δίας πώς παντρεύτηκε την αδελφή του, την Ήρα και κανείς δεν μίλησε; έλεγε έξαλλος από θυμό. Γι’ αυτό ονομάστηκε Φιλάδελφος. Κατακτούσε χώρες με το σπαθί και έφτασε ως την Αιθιοπία. Αγαπούσε πολύ και τις τέχνες. Άρχισε εμπόριο με τη Νότιο Αραβία για το λιβάνι και τα άλλα αρώματα και ήρθε σε σύγκρουση με το Σέλευκο.
Ο Πτολεμαίος ο 3ος ήταν Μακεδόνας σωστός, πολεμιστής γεννημένος. Η Βερενίκη, η γυναίκα του, χάρισε τα μαλλιά της σ’ ένα ναό, όταν εκείνος γύρισε νικητής και σώος. Η κόμη της αυτή έγινε αστερισμός. Στο Ασουάν είναι χαραγμένη σε ένα ναό η μορφή του. Ο ναός τελείωσε ύστερα από 140 χρόνια και τον εγκαινίασε ο Πτολεμαίος ο 10ος.
Ο 4ος Πτολεμαίος ο Φιλοπάτωρ, λέγεται πως ονομάστηκε έτσι γιατί αγαπούσε πολύ τον πατέρα του. Έγραψε και μια τραγωδία.
Ο Πτολεμαίος ο 5ος ο Επιφανής δεν έκανε τίποτα σπουδαίο. Κι άλλοι Πτολεμαίοι να πολεμούν μεταξύ τους και να σκοτώνονται. Κλείνει η πομπή. Τραγική πορεία. Παρόλα αυτά στόλισαν την Αλεξάνδρεια με περίτεχνα κτήρια, παλάτια και μνημεία. Οι καυγάδες και οι πόλεμοι ξεχάστηκαν, έμεινε μόνο η πόλη, η Αλεξάνδρεια, σμαράγδι στη Μεσόγειο, να σελαγίζει η φήμη της ως τα τώρα και να γιομίζει την Ιστορία”.
Τα παιδιά χειροκρότησαν με ενθουσιασμό το κείμενο της “Μαύρης τουλίπας”.
-Αυτή η “Μαύρη τουλίπα” έχει μεγάλο ταλέντο. Ακόμα και σκληρά γεγονότα τα γράφει ποιητικά, είπε με θαυμασμό ο δάσκαλος. Για την άλλη Παρασκευή θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: “Τα πορτρέτα του Φαγιούμ”.
-Έχουμε στο σπίτι ένα αυθεντικό τέτοιο πορτρέτο. Θα το φέρω, είπε ο Περικλής.
-Να το προσέξεις σαν τα μάτια σου, Περικλή μου. Αξίζει μια ολόκληρη περιουσία.
Εμείς κοιτάζαμε σαν χάνοι, γιατί δεν είχαμε ξανακούσει για τα πορτρέτα αυτά.
Γύρισα στο σπίτι σκεπτική. Πόσα πράγματα ακόμα για την αρχαία Αίγυπτο δεν γνωρίζω! Η κυρία Δημητρίου, όμως, γνώριζε τα πορτρέτα και έδειξε μεγάλο θαυμασμό που ο Περικλής έχει ένα αυθεντικό.
-Μπράβο του που θα το φέρει στο σχολείο. Είναι καλό παιδί, είπε.
Συνεχίζεται
Ιδέες για τα παιδιά:
1. Ζωγράφισε την κόμη της Βερενίκης.
2. Ζωγράφισε ένα κτήριο τον καιρό των Πτολεμαίων.
3. Ζωγράφισε δύο Πτολεμαίους να μαλώνουν!
Στέλνετε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση:
“Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου”.
Θεμιστοκλέους 69, Νέο Ψυχικό [ 15451]
- Εκτυπώσιμη μορφή
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
- Send by email